For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Leo Hussain – George Enescu Festival
leo hussain

Leo Hussain

Leo Hussain a intrat în atenția internațională în 2009, când a fost numit în funcția de director muzical la Salzburg Landestheater. De asemenea, a avut un debut senzational la Théâtre de la Monnaie (Bruxelles) într-o nouă producție, universal aclamată, a lui György Ligeti – Le Grand Macabre de La Fura dels Baus.

Mai apoi, Hussain a fost invitat la unele dintre cele mai celebre orchestre și teatre de operă, printre care Symphoniker Wiener, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, BBC Symphony Orchestra, Mozarteum Orchester Salzburg, Berliner Staatsoper, Theater an der Wien, English National Opera, Mariinsky Theatre, Frankfurt Opera si mai multe proiecte ale Operei La Monnaie.

Una dintre cele mai recente reprezentații ale lui Hussain este Visul unei nopți de vară (de Benjamin Britten) la English National Opera, primind aprecieri critice în presa britanică. Financial Times a scris: Leo Hussain și orchestra au țesut magie, realizând unul dintre cele mai amețitoare și tulburătoare spectacole de la English National Opera. A dirijat în deschiderea sezonului pentru Deutsches Symphonie-Orchester Berlin la Berlin Musikfest, Les Pêcheurs de Perles la Opera Comique de Paris și Oedipe (George Enescu) la La Monnaie.

Viitoarele sale reprezentații includ debuturi la Bayerische Staatsoper (Munich) cu L’elisir d’amore și la Royal Danish Opera cu Falstaff, dar și reîntoarceri la Theater an der Wien cu Beatrice et Benedict, Berliner Staatsoper cu Aida și Tosca, Frankfurt Opera cu Tosca și The Passenger a lui Weinberg. Sezonul 12/13 în Salzburg include Tristan und Isolde, Die Fledermaus și Greek (de Mark Anthony Turnage). Hussais va debuta în SUA, la Santa Fe, într-un spectacol de operă – La Traviata – la sfârșitul sezonului. De asemenea, va dirija concerte simfonice împreună cu NHK Symphony, Stuttgart Radio Symphony, Deutsche Radio Philharmonie, Indianapolis Symphony și Orchestre Philharmonique de Luxembourg.

Născut în 1978, Leo Hussain a studiat la Cambridge University și Royal Academy of Music, având colaborări cu unii dintre cei mai buni dirijori ai lumii, printre care Sir Simon Rattle, Valery Gergiev, Riccardo Muti și Yannick Nezet-Seguin. Cariera sa în opera a început în 2004 ca Director artistic în sezonul de primăvară pentru English Touring Opera, dirijând ulterior îndeosebi în Marea Britanie (inclusiv pentru Glyndebourne on Tour și Opera North). A fost numit Director muzical la Newbury Choral Society în 2004. În perioada recentă, a avut multe colaborări cu Festivalul de la Salzburg, unde a asistat diversi dirijori în concerte – Rattle și Berlin Philharmonic pentru Pelléas et Mélisande, Gergiev și Wiener Philharmoniker pentru Benvenuto Cellini, Muti pentru Otello și Die Zauberflöte, Nezet-Seguin pentru Roméo et Juliette. De asemenea, a colaborat cu Opéra de Paris și Aix-en-Provence Festival.