For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Leonidas Kavakos | George Enescu Festival
leonidas kavakos

Leonidas Kavakos

Leonidas Kavakos și-a stabilit reputația de violonist și artist de o calitate rară, cunoscut la cel mai înalt nivel pentru virtuozitate, muzicalitate și integritatea felului de a cânta. Recunoașterea internațională a venit când Kavakos era încă adolescent. A câștigat concursul Sibelius în 1985 și, trei ani mai târziu, concursul Paganini.
De atunci, a lucrat cu cele mai renumite orchestre din lume și a stabilit strânse legături cu dirijori care au scris istorie – Riccardo Chailly și Leipzig Gewandhaus Orchestra, Valery Gergiev și Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Teatrului Mariinsky și Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Budapest Festival Orchestra cu Ivan Fischer, Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra Filarmonicii din New York cu Alan Gilbert, Orchestra Simfonică din Boston și altele.

Kavakos este un dedicat muzician de cameră și un artist de recitaluri, un favorit al festivalurilor Verbier, Montreux, Edinburgh, Salzburg. Între partenerii săi de muzică de cameră se află Gautier și Renaud Capuçon, Natalia Gutman, Hélène Grimaud, Nicholas Angelich, Nikolai Lugansky, Elisabeth Leonskaja. Repertoriul său este vast și Kavakos a rezistat întotdeauna tentației de a fi asociat cu o anumită perioadă sau gen muzical. Se adaugă interpretărilor sale excelente cu repertoriu de secole XIX și XX, incursiunea în baroc și clasicism prin Bach și Mozart, ca și opusuri moderne precum L`Arbre des Songes semnat de Dutilleux.

Leonidas Kavakos a fost director artistic al Cameratei Salzburg între 2007-2009 și, de atunci, a concertat împreună cu numeroase orchestre între care Budapest Festival Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, La Scala Filharmonica, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia și Orchestra Simfonică din Houston.

Kavakos are deja o discografie considerabilă și multe dintre înregistrările sale au primit premii – înregistrarea Concertului pentru vioară de Mendelssohn, împreună cu Trio-urile pentru pian interpretate alături de Enrico Pace și Patrick Demenga lansate la Sony Classical au fost numite cele mai bune interpretări Echo Klassik al unui repertoriu de secol XIX (2009). Tot pentru Sony a înregistrat cele 5 concerte de Mozart pentru vioară și Simfonia 39 împreună cu Camerata Salzburg. În 1991, imediat după câștigarea concursului Sibelius, Kavakos a câștigat premiul Gramophone pentru cea mai bună înregistrare a versiunii originale a Concertului pentru vioară de Sibeliu înregistrat la BIS. Pentru ECM a lansat înregistrări ale sonatelor de Enescu și Ravel împreună cu pianistul Peter Nagy și o înregistrare a unor opusuri de Bach și Stravinsky.

Leonidas Kavakos cântă pe vioara Stradivarius „Abergavenny” din 1724.