For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Murray Perahia | George Enescu Festival
perahia_1

Murray Perahia

În decursul a mai mult de 30 de ani de carieră concertistică pe scenele lumii, Murray Perahia a devenit unul dintre cei mai căutați și elogiați pianiști ai vremurilor noastre. Este invitat în cele mai mari centre muzicale, acompaniat de orchestre de renume. Este dirijor invitat al Academy of St. Martin in the Fields, cu care a susținut turnee în calitate de dirijor și pianist în SUA, Europa, Japonia și Asia de Sud-Est. De curând, Perahia s-a lansat într-un proiect ambițios: realizarea integralei sonatelor de Beethoven pentru Henle Urtext Edition.

Stagiunea de concerte 2003-2004 a pianistului include recitaluri în America de Nord și Europa, turnee cu Academy of St. Martin in the Fields atât în America de Nord cât și în Europa, precum și turnee Europene împreună cu Camerata Salzburg și Chamber Orchestra of Europe.

Perahia are o largă și variată discografie realizată de către Sony Classical care îl reprezintă pe artist în exclusivitate. Recent, el a înregistrat al treilea disc al concertelor pentru clavecin de Bach cu Academy of St. Martin in the Fields, disc ce include Concertul Brandenburgic nr. 5, Concertul pentru flaut, vioară și pian și Concertul Italian solo. La începutul acestui an, Sony Classical a lansat în interpretarea pianistului, înregistrarea ultimelor trei sonate pentru pian de Franz Schubert (D.958, 959, 960).

În anul 2003, Perahia a câștigat Premiul Grammy pentru Cel mai bun Interpret Solist Instrumentist pentru integrala a studiilor de Frederic Chopin, op. 10 și op. 25. Apropierea  specială a solistului de muzica lui Bach este evidentă în înregistrarea Concertelor pentru clavecin cu Academy of St. Martin in the Fields precum și în interpretarea Variațiunilor Goldberg, ambele obținând două nominalizări Grammy și Gramophone Award pentru Cea mai bună Înregistrare Instrumentală. Timp de 15 săptămâni s-a menținut în Top 10 Billboard Classical Chart. În 1999 a câștigat un Grammy pentru înregistrarea Suitelor Engleze de Bach (nr. 1, 3, 6), iar în 1995 și 1997 a câștigat premiile Gramophone Magazine pentru baladele de Chopin și interpretarea unor lucrări de Händel și Scarlatti. În 1998, la împlinirea a 25 de ani de înregistrări ale pianistului, Sony Classical lansează un album de patru discuri.

Născut la New York, Perahia a început studiul pianului la vârsta de patru ani, ulterior urmând cursurile de la Mannes College unde s-a specializat în dirijat și compoziție. A colaborat cu numeroşi muzicieni, printre care Rudolf Serkin, Pablo Casals și membrii Budapest String Quartet. De asemenea, a studiat o perioadă de timp cu Mieczlyslaw Horszowski. Ani la rând s-a bucurat de prietenia apropiată a lui Vladimir Horowitz a cărui perspectivă și personalitate i-au fost de o mare inspirație.

În 1972 Perahia a câștigat Concursul Internațional de Pian de la Leeds. În 1973 a susținut primul său concert la Aldeburgh Festival unde a lucrat îndeaproape cu Benjamin Britten și Peter Pears, pe acesta din urmă, l-a acompaniat ulterior în numeroase recitaluri de lieduri. Perahia a fost director artistic al Festivalului de la Aldeburgh în perioada 1981-1989.

Este membru de onoare al Royal College of Music și Royal Academy of Music și deținătorul doctoratului de onoare al Universității Leeds.