For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Pinchas Zukerman | George Enescu Festival
Pinchas Zukerman

Pinchas Zukerman

Pinchas Zukerman rămâne, de mai bine de patru decenii, un fenomen în lumea muzicii. Geniul său muzical, tehnica uimitoare şi standardul artistic neșovăielnic au uimit atât publicul, cât şi pe critici. Devotat față de noua generaţie de muzicieni, Zukerman i-a inspirat pe tinerii artişti cu magnetismul şi pasiunea sa. Profesor entuziasmat, a iniţiat programe inovatoare în Londra, New York, China, Israel şi Ottawa. Numele lui Pinchas Zukerman este respectat în egală măsură ca violonist, violist, dirijor, pedagog şi muzician de cameră.

Zuckerman este de cincisprezece stagiuni încoace director muzical al Orchestrei Centrului Naţional al Artelor din Ottawa. Este prim-dirijor invitat la Orchestra Regală Filarmonică din Londra pentru a patra stagiune. Între timp a lucrat şi cu orchestrele simfonice din Boston, San Francisco, Cincinnati, Colorado şi Kansas sau alături de Orchestra Filarmonică din Israel, Orchestra Simfonică a Teatrului Maarinsky, Orchestra Monte Carlo, Filarmonica cehă, Orchestra de Radio Bavareză, Virtuosi din Moscova, Orchestra Festivalului Miyazaki şi Orchestra Teatrului San Carlo din Napoli. Recitalurile alături de pianista Angela Cheng l-au purtat pe scenele din Salzburg, Praga, Philadelphia, Palm Beach, Milano, Taiwan, Madrid, Helsinki sau Verbier.

Ansamblul de cameră pe care îl conduce, The Zukerman Chamber Players, a cântat la numeroase festivaluri de muzică.

În ultimii zece ani, Pinchas Zukerman a câștigat aprecieri și în calitate de dirijor. Pedagog devotat și inovator, Zukerman este președintele programului Pinchas Zukerman de la Școala de Muzică din Manhattan, unde a inițiat folosirea mijloacelor tehnice pentru învățarea de la distanță în domeniul artelor. În Canada, a înființat Institutul NAC pentru Studii pentru Orchestră și Institutul de vară pentru muzică, în cadrul căruia funcționează programe pentru tineri artiști, dirijori și compozitori.

Născut în Tel Aviv în 1948, Pinchas Zukerman a ajuns în America în 1962, pentru a studia alături de Ivan Galamian la Școala Juilliard. A primit Medalia Artelor, premiul Isaac Stern pentru excelență în domeniul artistic și a fost numit Mentor Rolex și primul instrumentist mentor în cadrul initiativei Protégé Arts pentru muzică. Discografia sa conține peste 100 de titluri și i-a adus 21 de nominalizări la premiile Grammy și două premii.

Tinerețea se agață de unii oameni… Zukerman pare a fi acel virtuoz mereu tânăr: cu o ingeniozitate expresivă, o muzicalitate molipsitoare, o tehnică impecabilă, lipsită de orice efort. Este mereu o plăcere să fii în compania lui muzicală.” – The Los Angeles Times