For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser René Pape | George Enescu Festival
René Pape

René Pape

René Pape a studiat în orașul său natal, Dresda, și a debutat încă din timpul școlii la Opera de Stat din Berlin (1988), rămânând până azi membru al instituției. Toate rolurile principale din repertoriul său (Rocco, König Marke, König Hein-rich, Pogner, Fasolt, Hunding, Sarastro, Figaro, Leporello, Parsifal, Boris Godunov și Don Giovanni) au fost dirijate de Daniel Barenboim. Pe Ramphis l-a interpretat sub bagheta lui Zubin Mehta.

A apărut pe scena marilor opere din Europa, Japonia (în cadrul unor turnee cu Metropolitan New York și Opera de Stat din Berlin) și SUA. Este invitat în mod frecvent la Metropolitan Opera New York (contract inclusiv pentru stagiunea 2016-2017). Sub bagheta lui James Levine a apărut în noile producții Tristan și Isolda (König Marke), Fidelio (Rocco), Don Giovanni (Lepo-rello), Faust (Mephisto), cât și în repuneri în scenă ale operelor Lohengrin (König Heinrich), Maeștrii cântăreți din Nürnberg (Pogner). A interpretat pentru prima oară rolul lui Gurnemanz în Parsifal sub bagheta lui Valerij Gergiev.

A cântat la Opera Lirică din Chicago, Opera din San Francisco, cea din Los Angeles, la Bayreuth, Glyndebourne, Festivalul Internațional de Operă Feodor Șaliapin, Lucerne, Opera din Munchen, Orange, Sankt Petersburg („Festivalul nopților albe”), Salzburg și Festivalul din Verbier.

În calitate de solist, a cântat alături de marile orchestre simfonice ale lumii, în majoritatea sălilor de concert de pe glob: Tokio, Madrid, Londra, Florența (Maggio Musicale), Roma, New York (Filarmonica din New York, sub bagheta lui Sir Colin Davis, Lorin Maazel și Kurt Masur), Chicago (alături de Orchestra Simfonică din Chicago, dirijată de Sir Georg Solti și Daniel Barenboim), Paris (Orchestre de Paris, cu Daniel Barenboim și Semyon Bychkov), Orchestra Simfonică din Cleveland (sub bagheta lui Franz Welser-Möst), Philadelphia (Orchestra din Philadelphia, condusă de Wolfgang Sawallisch), Filarmonica din Berlin, Orchestra Radio-Simfonică Bavareză, Opera de Stat Bavareză (condusă de Zubin Mehta) și Filarmonica din Munchen.

René Pape are apariții televizate, înregistrări și DVD-uri la casele de discuri BMG, EMI, DGG, TELDEC. Televiziunea ARTE i-a dedicat un portret în cadrul seriei „Maestro”. Poate fi văzut în Flautul fermecat (Sarastro și Sprecher), regizat de Kenneth Branagh și în „The Hunter’s Bride” / Der Freischütz (2009).

René Pape a câștigat două premii Grammy și a fost ales Vocalistul Anului 2002 de revista „Musical America”. În ianuarie 2007 a primit premiul „Opera News Award” în New York, iar în octombrie 2010 a fost recompensat de Breasla Metropolitan Opera cu „MET Meistersinger”.