For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Yefim Bronfman | George Enescu Festival
Yefim Bronfman

Yefim Bronfman

Yefim Bronfman e adesea privit ca unul dintre cei mai virtuoşi pianişti ai zilelor noastre. Tehnica sa impunătoare şi talentul liric excepţional i-au adus apreciere critică şi entuziam din partea publicului din lumea întreagă, fie pentru recitalurile solo, fie pentru concertele orchestrale ori pentru catalogul înregistrărilor.

Punctele de referinţă pentru Bronfman (sezonul 2010/11 – în Statele Unite) sunt recitalurile de la Los Angeles, San Francisco şi Carnegie Hall, precum şi interpretările concertului pentru pian nr. 1 de Ceaikovski cu Orchestrele din Houston, Cincinnati şi Saint Louis şi al doilea concert de Brahmscu orchestrele din Atlanta, New York şi Los Angeles. De asemenea, va concerta la Seattle, New Jersey, Pittsburgh, San Francisco, Toronto, Montreal şi Washington. Împreună cu vechiul său prieten şi colaborator, Pinchas Zukerman, va apărea într-un recital în duet la Princeton, Kansas City, Chicago, Boston şi Carnegie Hall.

În Europa va efectua un turneu cu Filarmonica din Viena interpretând concertul pe care i l-a dedicat Esa-Pekka Salonen (care va fi si dirijor) cu Orchestra Philharmonia din Londra. Tot cu maestrul Salonen va începe un proiect, ce se va întinde pe două stagiuni, cu cele trei concerte de Bartók (Londra) şi un turneu în Europa. În parteneriat cu Staatskapelle din Berlin şi Daniel Barenboim, toate cele trei concerte de Bartók vor fi incluse în programe la Berlin, Viena şi Paris. Angajamentele de întoarcere în Europa includ Filarmonica din Berlin, Royal Concertgebouw, Filarmonica din Israel, London Symphony, Frankfurt Radio, Santa Cecilia din Roma şi Filarmonica din München.

Punctele de atracţie orchestrale în sezonul 2009/10 au inclus două concerte la Festivalul Tanglewood cu Orchestra Simfonică din Boston sub conducerea lui James Levine şi Michael Tilson Thomas, precum şi primul turneu european al Filarmonicii din New York, aflată sub conducerea lui Alan Gilbert. În rezidenţa sa ca „Artiste Etoile” la Festivalul de la Lucerna, a apărut cu un bogat repertoriu în recitaluri, muzică de cameră şi cu London Philharmonia (dirijor: Esa-Pekka Salonen), Lucerne Academy Orchestra (dirijor: Pierre Boulez) şi Filarmonica din Viena (dirijor: Zubin Mehta). În vara lui 2009, a fost solist în concertul anual „Waldbühne” al Filarmonicii din Berlin (sub bagheta lui Sir Simon Rattle) şi televizată în direct în întreaga Europă. Similar, în vara lui 2010, a fost solist al Filarmonicii din Viena (sub conducerea muzicală a lui Franz Welser-Möst) în concertul în aer liber televizat de la palatul Schönbrunn. Ambele înregistrări sunt disponibile spre a fi cumpărate pe DVD.

Yefim Bronfman concertează frecvent sub bagheta unor iluştri dirijori, cum ar fi Daniel Barenboim, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Charles Dutoit, Christoph Eschenbach, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Lorin Maazel, Kurt Masur, Zubin Mehta, Esa-Pekka Salonen, Yuri Temirkanov, Franz Welser-Möst şi David Zinman. Angajamentele sale pe timpul verii l-au condus adesea la marile festivaluri din Europa şi Statele Unite.

A susţinut, de asemenea, numeroase recitaluri solo în săli de concerte de prim rang din America de Nord, Europa şi Orientul Îndepărtat, inclusiv apreciatele debuturi la Carnegie Hall în 1989 şi Avery Fisher Hall în 1993. În 1991 a susţinut o serie de recitaluri împreună cu Isaac Stern(Rusia), marcând prima sa apariţie publică de la emigrarea în Israel la 15 ani. Tot în acel an, i-a fost oferit prestigioul premiu Avery Fisher, una dintre cele mai înalte distincţii acordate unui interpret instrumental american. În 2010 a fost beneficiarul premiului Jean Gimbel Lane în pianistică din partea Northwestern University.

Extrem de apreciat pentru cariera sa discografică solo, camerală şi simfonică, a fost premiat cu un GRAMMY® în 1997 pentru înregistrarea celor trei concerte de Bartók cu dirijorul Esa-Pekka Salonen şi Filarmonica din Los Angeles. Discografia sa mai include şi integrala sonatelor pentru pian de Prokofiev, toate cele cinci concerte pentru pian de Prokofiev, nominalizate atât la premiile GRAMMY® cât şi la Gramophone, şi concertele de Rachmaninov cu numerele 2 şi 3. Lansările sale recente sunt: Concertul nr. 1 de Ceaikovski (cu Mariss Jansons şi Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks), un recital, „Perspectives”, pentru a completa desemnarea sa la Carnegie Hall ca artist „de perspectivă” pentru sezonul 2007-08 şi înregistrările tuturor concertelor pentru pian de Beethoven, dar şi Triplul Concert (împreună cu violonistul Gil Shaham, violoncelistul Truls Mørk şi Tönhalle Orchestra Zürich, sub conducerea lui David Zinman) pentru casa de disc Arte Nova/BMG.

Înregistrările sale cu Isaac Stern includ sonatele pentru vioară de Brahms din cadrul ante-menţionatului turneu în Rusia, ciclul de sonate pentru vioară şi pian de Mozart şi cele de Bartók. Odată cu lansarea soundtrack-ului „Fantasia 2000”, Yefim  Brofman a fost solist pe albumul dedicat muzicii lui Şostakovici, interpretând cele două concerte pentru pian (Filarmonica din Los Angeles cu Esa-Pekka Salonen dirijor) şi Cvintetul cu pian. În 2002, Sony Classical a lansat un recital pentru două piane pe care Bronfman l-a susţinut împreună cu Emanuel Ax, cu lucrări de Rachmaninov, urmat în martie 2005 de o a doua înregistrare cu lucrări de Brahms. În 2008 s-au lansat pe disc şi Trio în la minor de Ceaikovski, cu Gil Shaham şi Truls Mørk şi un disc cu lucrări de Schubert şi Mozart cu Zukerman Chamber Players.

Un devotat al interpretării muzicii de cameră, a colaborat cu cvartetele: Emerson, Cleveland, Guarneri şi Juilliard, ca şi cu Chamber Music Society of Lincoln Center. A mai cântat muzică de cameră împreună cu Yo-Yo Ma, Joshua Bell, Lynn Harrell, Shlomo Mintz, Jean-Pierre Rampal, Pinchas Zukerman şi realizează în mod frecvent turnee cu Emanuel Ax.

Yefim Bronfman a emigrat în Israel cu familia sa în 1973 şi şi-a făcut debutul internaţional doi ani mai târziu cu dirijorul Zubin Mehta la pupitrul Orchestrei Simfonice Montreal. Şi-a făcut debutul la Filarmonica din New York în mai 1978, iar la Washington a concertat pentru prima dată în martie 1981 la Centrul Kennedy, iar la New York a susţinut prima dată un recital în ianuarie 1982 la 92nd Street Y.

Yefim Bronfman s-a născut la Tashkent (Uniunea Sovietică), pe 10 aprilie 1958. În Israel a studiat cu pianistul Arie Vardi, şef de catedră la Academia de Muzică Rubin din cadrul Universităţii din Tel Aviv. În Statele Unite, a studiat la The Juilliard School, Marlboro şi Curtis Institute cu Rudolf Firkusny, Leon Fleisher şi Rudolf Serkin.

Yefim Bronfman a devenit cetăţean american în iulie 1989.