For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Alan Weiss | George Enescu Festival
alan weiss

Alan Weiss

Alan Weiss s-a născut în New York. Considerat ca fiind unul dintre „cei mai de seamă pianişti ai generaţiei sale” de către legendarul pianist ceh Rudolf Firkušný, Weiss este un “poet”(“Le Soir”-Bruxelles) a cărui interpretare “pătrunde esenţa muzicii” (“The Daily Telegraph” – Londra).

Formaţia sa ca muzician este neobişnuit de variată, acesta începând studiile sale muzicale la chitară clasică sub îndrumarea lui Andrés Segovia. Geniul Maestrului Segovia i-a influenţat definitiv caracterul şi dezvoltarea artistică. A urmat apoi studiul pianului cu Adlah Grossman, Sylvia Rabinof şi Daniel Abrams a căror extraordinară inspiraţie l-au determinat pe Alan să îşi dea seama că dragostea şi interesul lui pentru pian şi repertoriul său sunt în creştere, concentrându-se exclusiv pe acest instrument de la vârsta de 12 ani. Un moment important în dezvoltarea sa pianistică a fost întâlnirea cu David Saperton, ilustrul profesor al lui Cherkassky, Katchen şi Bolet; ginerele lui Godowsky şi asistentul lui Josef Hofmann la Curtis. Sub îndrumarea lui Firkusny Weiss a obţinut titlul de Doctor în Arte Muzicale la Julliard.

În 1974 domnul Weiss a participat la Marlboro Music Festival la invitaţia lui Rudolf Serkin. Anul următor a devenit câştigătorul Concursului de Pian Naumburg în Carnegie Hall. 1978 a fost anul în care a obţinut medalia de argint la Concursul Internaţional Regina Elisabeta şi anul în care şi-a început cariera internaţională. Se stabileşte apoi definitiv în Belgia şi concertează în Anglia, Europa, America de Sud, Statele Unite şi în Orientul Mijlociu şi Îndepărtat.

În concertele de muzică de cameră a evoluat, printre alţii, alături de Rudolf Firkušný, Martha Argerich, Mischa Maisky, Ivry Gitlis, Alexander Rabinovitch şi Pina Carmirelli. A înregistrat muzică de cameră şi solo la casele de discuri Pavane, Vox, Phonic, D.G. şi Sony, iar CD-ul cu muzică pentru pian solo a compozitorului Alkan, apărut la Fidelio, a fost apreciat ca fiind unul dintre cele mai bune înregistrări ale compozitorului mai sus menţionat. Noi înregistrări cu piese solo pentru pian de Alkan şi Brahms vor apărea Brilliant label.

Alan Weiss este profesor de pian la Institutul Lemmens şi la Conservatorul din Utrecht şi a fost numit „professor extraordinaire à la Chapelle Musicale Reine Elisabeth” în Belgia. În plus faţă de masterclass-urile susţinute în Franţa, Belgia şi Statele Unite, Martha Argerich l-a invitat să participe la Festivalurile sale din Japonia şi Argentina, susţinând concerte şi masterclass-uri în 2001, 2002 şi 2007.