For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Wolfgang Manz | George Enescu Festival
wolfgang manz

Wolfgang Manz

Născut în 1960, Wolfgang Manz este câştigătorul a multe concursuri de pian internaţionale de prestigiu cum ar fi Leeds (1981) şi Concursul Regina Elisabeta (1983), fiind pentru prima dată când un pianist german a câştigat premiul doi la aceste competiţii. Deasemenea este câştigătorul premiului Mendelssohn-Bartholdy (Berlin, 1980) şi a obţinut premiul II la Concursul Naţional de Muzică Germană (Bonn, 1982) şi premiul juriului la Concursul Internaţional Van Cliburn din Texas/SUA.

Wolfgang Manz a fost influenţat de două tradiţii diferite: bazele educaţiei pianistice i-au fost puse de către pianistul ceh Drahomir Toman, reprezentant al Şcolii Est-Europene şi fost student al lui Theodor Leschetizky; studiind mai apoi pianul cu Prof. Karlheinz Kämmerling la renumita Universitate de Muzică di Hanovra, Manz a adăugat bazelor sale elementele tradiţiei Germane.

Ca urmare a succeselor sale la concursurile mai sus menţionate, Wolfgang Manz a fost solicitat să concerteze cu diferite orchestre, în calitate de solist, şi să susţină recitaluri de pian solo sau de muzică de cameră. Repertoriul său include 50 de concerte cu orchestra şi numeroase lucrări solo sau de muzică de cameră de la Bach la piese piese contemporane.

În anii 80 a concertat cu renumite orchestre sub bagheta unor importanţi dirijori, dintre care amintim English Chamber, Royal Philharmonic sau BBC Symphony Orchestra. În Germania Manz a susţinut concerte cu Orchestra Simfonică Radio din Berlin, „Radiophilharmonie“ din Hanovra, “Orchestra of the Beethovenhalle” din Bonn, Orchestra Simfonică din Düsseldorf şi Orchestra de Cameră din Munchen.

Turneele l-au adus în cele mai importante centre culturale : Koln (Philharmonie), Berlin (Philharmonie), Hamburg (Laeiz-Hall), Munchen (Herkulessaal), Salzburg (Festspielhaus), Frankfurt (Alte Oper), Bruxelles (Palais des Beaux-Arts), Londra (South Bank), Amsterdam (Concertgebouw), Tokyo (Suntory Hall), Moscow (Conservatorul), Santiago de Chile (Teatrul Municipal). A realizat înregistrări la cunoscute case de discuri, următoarele CD-uri aflându-se pe piaţă: ARTE NOVA (Concertele de pian de Brahms), TELOS Records (lucrări pentru pian de Brahms şi concertele pentru pian şi orchestră de Debussy, Hindemith, Rademacher); o înregistrare cu duo-uri de pian de Schubert şi Liszt şi lucrări la patru mâini sau dou piande de Debussy, Ravel sau Rahmaninov au apărut la THOROFON. Muzică rusească şi Simfonia a 9a de Beethoven în varianta de două piane realizată de Liszt sunt înregistrate la TELOS.
Împreună cu compatriotul său Rolf Plagge, deasemenea câştigător al Concursului Regina Elisabeta, Wolfgang Manz a fondat un piano-duet în 1988 care a concertat frecvent în Europa, America de Sun (Chile) sau America Centrală (Mexic).