For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Simona Strungaru | George Enescu Festival
simona strungaru

Simona Strungaru

Simona Strungaru este pianistă, dirjor de orchestră, orchestrator și compozitor de muzică de film. A absolvit masteratul la Conservatorul din Amsterdam la clasa de pian a reputatului profesor Jan Wijn. Tot la Amsterdam a studiat dirijat cu Lucas Vis. În România a absolvit masterul în dirijat orchestral la Universitatea Națională de Muzică București și este licențiată în pian la aceeiasi intitutie, ca studentă a profesorului Viniciu Moroianu.

O influență deosebită aspura dezvoltării sale a avut-o și profesoara Magdalena Stănescu, la clasa căreia a absolvit Liceul de Muzică a „Dinu Lipatti” din București. Simona a participat la cursuri de măiestrie ale unor pianiști de renume precum Geoffrey Madge, Peter Feuchtwanger, Gunther Reinhold, Michael Roll, Vladimir Tropp. A câștigat premii importante în competitii naționale și internaționale dintre care amintim “Rome ʼ98”, “Markopoulon” – Grecia, “Jeunesses Musicales”, “Remember Enescu”- România, “Seiler International Competition” în Sofia, Bulgaria.

În calitate de solistă, Simona a sustinut concerte cu Orchestra de Camera a Radiodifuziunii Române, “De Haagse Instrumentalisten” în Haga, Olanda, orchestrele filarmonice din Bacău, Ploiești, Botoșani, Constanța, colaborând cu dirijori precum Tiberiu Soare, Robert Houlihan, Cristian Brancuși, Alfred Snel, Stijn Berkouwer, Mihnea Ignat, Alexandru Ganea, Florin Totan, Tiberiu Oprea. Pianista este o pasionată a muzicii de cameră, apărând in diferite formule instrumentale și abordând un repertoriu vast.

Ca dirijor și orchestrator, Simona abordează stiluri muzicale variate. A dirijat premiera mondială a operei S.A.L.O. (Standard American Lexicographical Opera), de Michael Karr în 2010 într-o producție a “Prime Foundation” și Grand Theater Groningen, in Groningen, Olanda. În 2013 a orchestrat muzica trupei Cobzality și a dirijat Fiarmonica Banatul din Timișoara într-o colaborare excepțională Cobzality simfonic. A orchestrat și dirijat Green Orchestra pentru concertul cântăreței românce pop Loredana Groza pentru “Golden Nights Festival” în București și pentru concertul trupei URMA pentru MTV UNPLUGGED. A dirijat o orchestră reunită formată din Modern Jazz Balkan Orchestra și o orchestră simfonică pentru un concert final de jazz la Blue Note Hall din Amsterdam.

În 2014 a semnat coloana sonoră a filmului “Fântana Fermecata” regizat de Andrei Enoiu, partitura fiind interpretată de Green Orchestra. Simona este implicată în proiecte educative, ca artist și programator al asociației MEMO (Memorabele Momenten – Amsterdam), profesor de pian și muzica la American International School of Bucharest.