maxim vengerov

Maxim Vengerov

Născut în 1974, Maxim Vengerov și-a început cariera ca violinist solo la vârsta de 5 ani, câștigând concursuri internaționale de prestigiu și colaborând de atunci cu cei mai importanți dirijori și instrumentiști ai lumii. Prima înregistrare a făcut-o la 10 ani și, de atunci, a înregistrat întregul repertoriu dedicate viorii pentru case de discuri de înalt nivel, precum Teldec sau EMI, primind premii și nominalizări între care și un premiu Grammy și Artistul Gramophone al Anului. A strudiat la început cu Galina Tourchaninova și, după aceea, cu profesorul Zakhar Bron.

Maxim Vengerov s-a lăsat inspirat de multe și foarte diferite stiluri muzicale, incluzând muzica barocă, jazzul și rockul, iar în 2007 a interrupt cariera de violinist concertist pentru a studia dirijatul. Primele lecții le-a primit de la profesorul Vag Papian, iar din 2009 se întâlnește în mod regulat cu maestrul Juri Simonov, care reprezintă școala germană de dirijat. La invitația lui Valery Gergiev, a dirijat Orchestra Teatrului Mariinsky și și-a făcut debutul la Carnegie Hall în 2007 în cadrul turneului în America de Nord al Verbier Festival Orchestra. De atunci a condus orchestre importante precum Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Simfonică Montreal, Orchestra Filarmonică Națională Rusă și a Moscovei, Orchestra Filarmonicii din București, Ansamblul Orchestral din Paris, în concerte al căror program a cuprins opusuri de Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Brahms, Bruckner, Ceaikovski, Prokofiev și Shostakovich. A fost dirijorul principal al Orchestrei Simfonice din Gstaad, în turneul pe care aceasta l-a făcut în 2010 în mari orașe europene. Maxim Vengerov s-a întors la cariera de violinist în 2011 și, de atunci, își împarte timpul egal între vioară, dirijat și profesorat.

Încurajarea tinerelor talente este o mare pasiune a muzicianului, el însuși primind un mare sprijin din partea lui Mstislav Rostropovich și a lui Daniel Barenboim, încă de la vârsta de 17 ani. A devenit ambassador și profesor invitat al Academiei Internaționale Menuhin (IMMA) în Elveția. Face parte în mod regulat din jurii – precum Concursul Internațional de Vioară Yehudi Menuhin, Competiția Internațională de Dirijat Donatella Flick sau Concursul Internațional de Vioară din Montreal.

În 1997, Maxim Vengerov a devenit primul artist de muzică clasică numit Ambasador al Bunăvoinței de UNICEF, ceea ce i-a dat oportunitatea de a inspira copiii din întreaga lume prin muzică. Muzicianul a fost portretizat în mai multe filme documentare, incluzând Playing by Heart – care a fost înregistrat de Televiziunea Channel Four și proiectat la Festivalul Televiziunilor de la Cannes în 1999 – sau Living the Dream – film lansat în lumea întreagă și care a primit premiul Gramophone pentru cel mai bun documentar în 2008. Întoarcerea sa la vioară este marcată și de înregistrările care vor fi lansate în luna decembrie a acestui an de casa de discuri Wigmore Hall Live.

Maxim Vengerov cântă pe vioara Stradivarius ex-Kreutzer din 1727.