viniciu moroianu

Viniciu Moroianu

Viniciu Moroianu s-a născut în București, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit, în orașul natal, cursul de pian liceal, cu Marta Paladi, și universitar, cu Gabriel Amiraș. A manifestat de timpuriu înclinații spre literatură și compoziție, studiind armonia cu Doru Popovici și Pascal Bentoiu, precum și dirijatul cu Constantin Bugeanu. Între mentorii săi se mai număra Radu Paladi, Francisc Laszlo, Suzana Szoreny, Dorel Pașcu. A fost distins cu trei premii I în competiții naționale de pian, fiind totodată laureat la Paris (“Guilde francaise des artistes solistes”, 1979) și București (“George Enescu “, 1991). A primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România (1981) pentru interpretarea Sonatei a treia pentru pian de Enescu și Premiul Fundației “Dinu Lipatti” din București (1992) pentru restituirea și prezentarea în concert a Fanteziei op.8 de Lipatti.

A susținut primul său recital la vârsta de zece ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestra. Activitatea sa artistică include peste nouă sute de apariții scenice, în recitaluri, concerte camerale și ca solist cu orchestra (aproape treizeci de titluri, inclusiv românești). Are un repertoriu vast, incluzând prime audiții și lucrări ample mai rar abordate. Deține două integrale Beethoven: lucrările concertante, la Râmnicu Vălcea (2008-2009), și Sonatele pentru pian și vioară, cu Cristina Anghelescu, la Iași și București (2010). A participat la festivalurile internaționale “George Enescu” (șapte ediții), “Dinu Lipatti” (trei ediții), precum și în Bratislava, Graz și San Jose. A întreprins turnee în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franța, Italia, Germania, R.  Moldova, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Elveția. A concertat cu orchestre din Marea Britanie, Elveția, R. Moldova, Bulgaria.

A fost transmis în direct prin EBU (1995, 2007, 2013) și de Radio “Bartok” din Budapesta (1995). A apărut ca pianist în programele unor televiziuni din Franța și S.U.A. A realizat înregistrări la Radio România, precum și la casele de discuri “Electrecord” (LP Brahms, cu violoncelistul Attila Szekely, 1981; LP Enescu, 1988; CD Enescu, 2011, incluzând două premiere camerale discografice) și “Agora” – Grecia (CD cu Martinu, 1996). A publicat la Editura Muzicală din București Cadențele lui Dinu Lipatti (ediție critică, 2003) și Concertul pentru pian și orchestră de Radu Paladi (2015). Este membru fondator al Societății Române Mozart (1991).

În 2005 a obținut titlul de Doctor în muzică, cu teza  “Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti. În prezent este profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa sa de pian dând doi semifinaliști și un laureat la Concursul internațional “George Enescu”. Din 2007 este invitat anual la ” Academia Sighișoara”, iar din 2011 este membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România.

“În generația lui, este poate chiar primul. Îi întrevăd un viitor strălucit în artă pianistică” –  Valentin Gheorghiu, Radio România, 1998.

“Er spielte, ausserordentlich ausdrucksvoll und facettenreich, drei Klavierstucke Lipattis” – “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, 2000.