Salvatore Accardo

Salvatore Accardo a debutat, la vârsta de 13 ani, interpretând Capriciile lui Paganini. După doi ani, a câștigat concursul de la Geneva și, la scurt timp, concursul Paganini din Genova.

Repertoriul său variază de la pre-Bach până la post-Berg; compozitori precum Sciarrino, Donatoni, Piston, Piazzolla, Colasanti și Xenakis au scris pentru el.

Pe lângă faptul că interpretează alături de orchestre renumite și dirijori faimoși ai lumii, Accardo acordă recitaluri și are o preferință pentru muzica de cameră.

În 1992, a fondat Cvartetul Accardo și, în 1986, Academia Walter Stauffer, împreună cu Giuranna, Filippini și Petracchi din Cremona, unde acordă adesea clase de măiestrie. În 1971 a fondat Settimane Musicali Internazionali din Napoli, unde audiența a fost deschisă pentru repetiții și Festivalul de coarde Cremona.

Accardo a dedicat, de asemenea, o parte din activitatea sa dirijorală unor importante orchestre europene și americane. A înregistrat, ca dirijor, cu Orchestra Filarmonică din Londra. Din 1987, dirijează și operă (Festivalul Rossini cu Ponnelle, Opera din Roma, Opera din Monte Carlo, Lille și Opera din Napoli).

În 1992, pentru cea de-a 200-a aniversare a nașterii lui Rossini, a dirijat la Festivalul Pesaro și la Roma, prima ediție modernă a Messa di Gloria (înregistrată în direct de Warner Fonit), care a avut loc încă din 1995, în Viena, împreună cu Wiener Symphoniker.

Pentru DGG, a înregistrat, alături de Charles Dutoit, Capriciile și Concerte pentru vioară ale lui Paganini, pentru Philips a înregistrat Sonatele de Bach, Max Bruch, concertele pentru vioară și orchestră, cu Kurt Masur, Čajkovskij, Dvořák și Sibelius cu Colin Davis, Concert Mendelssohn cu Charles Dutoit, Concertele lui Brahms și Beethoven cu Kurt Masur). De asemenea, a înregistrat pentru ASV, Dynamic, EMI, Sony Classical, Collins Classic și Foné. Printre aceste înregistrări, se numără: Beethoven Concerto în Re major și 2 Romances cu Orchestra Accademia della Scala, dirijată de Carlo Maria Giulini pentru Sony Classical; Brahms Sonatas pentru vioară și pian, Schubert Quartets, Capriciile lui Paganini și Homage to Heifetz și Omagiu lui Kreisler pentru FONÉ, care cântă la viori legendare din colecția Cremona; pentru Dynamic Accardo, a interpretat pe vioara lui Paganini.

Accardo a fost premiat, în Italia, cu Premiul Abbiati, de către criticii muzicieni italieni, recunoscând standardul excepțional al interpretării sale, precum și cea mai înaltă distincție italiană “Cavaliere di Gran Croce”. În 1996, Conservatorul din Beijing l-a numit “profesor onorabil”, iar în 1999, a fost numit “Commandeur dans l’ordre du mérit culturel” din Monaco, în 2002 a primit premiul “A Life for the Music”, iar în 2017 a fost distins de către Centrul Kennedy din New York cu medalia de aur în artă.

În 1996, Accardo a recreat Orchestra de Cameră Italiană (OCI), ai cărei membri sunt cei mai buni elevi ai “Walter Stauffer Academy” din Cremona, și au înregistrat două CD-uri: “Vioara virtuoasă din Italia” și “Capodopere pentru vioară și corzi pentru Warner Fonit Cetra”. În 1999, Accardo și OCI au înregistrat întregul Concert Paganini pentru vioară și orchestră pentru EMI Classics, “Concerto per la Costituzione”, iar în 2003, Astor Piazzolla completează pentru vioară în 3 SACD-uri pentru Foné.

Accardo și OCI acordă, în fiecare an, multe concerte, în special în Italia, unde joacă în fiecare an pentru cele mai importante concerte societăți și teatre.

Salvatore Accardo interpretează pe o vioară Guarneri del Gesù “Hart”, din 1730.