For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Albrecht Menzel | George Enescu Festival
Albrecht_Menzel_Media1-1024x682

Albrecht Menzel

Albrecht Menzel, născut în 1992, a început să cânte la vioară la vârsta de patru ani și a debutat la vârsta de treisprezece ani la Festivalul de Muzică Dresden. A fost instruit de renumitul pedagog și profesor de vioară Boris Kuschnir la Univeristatea de Muzică și Arte Graz (Austria) și studiază cu profesorul Julian Rachlin la Conservatorul din Viena.

Experiența artistică a dobândit-o de la cursurile de perfecționare cu Igor Ozim, Zakhar Bron și Ana Chumachenko.

Ca solist, Menzel a concertat alături de Orchestra Radio Munich, Orchestra de Stat Frankfurt Brandenburg, Orchestra Filarmonică Heidelberg, Orchestra Filarmonică de Cameră din Polonia, Orchestra de Cameră Mendelssohn Leipzig, Camerata Hamburg, Orchestra Simfonică de Stat Noua Rusie, Orchestra Simfonică Bruno Walter din Bratislava și Orchestra Simfonică Leipzig.

La festivalul Mendelssohn din 2011, Albrecht Menzel avea nouăsprezece ani când a interpretat concertul de vioară de Mendelssohn op.64 dirijat de maestrul Kurt Masur cu Orchestra Simfonică Leipzig. „….Albert Menzel a încântat audiența cu sunetele sale virtuoase, tempo-urile care îți taie răsuflarea și interpretarea energică, plină de viață a concertului de vioară Mendelssohn op.64, care nu este ascultat des în marile săli de concerte ale lumii” (Leipziger Volkszeitung 2011)

Albrecht Menzel a interpretat la Festivalul Mecklenburg Vorpommern, Festivalul de Muzică Rheingau, Festivalul de Muzică Dresden,  Festivalul Concertelor de Vară Brandenburg, Festivalul Internațional de Muzică Eilat din Israel, Festivalul din Moscova  „meet Friends”, the SOMMETS MUSICAUX de Gstaad în Elveția, a fost membru al Festivalului Academiei Verbier și al proiectului „Muzică de Cameră conectează lumea” al Academiei Kronberg și a interpretat în Laeiszhalle Hamburg, la Muziekgebouw Eindhoven în Olanda, la  Casa de Muzică din Moscova, la Musikverein din Viena și la Gasteig în Munich.

Adept al muzicii de cameră, Albert Menzel a concertat alături de artiști ca Julian Rachlin, Jan Vogler, Gidon Kremer, Steven Isserlis, Igor Levit și Julien Quentin.

Albrecht Menzel a susținut un turneu în 2014 împreună cu Anne-Sophie Mutter în SUA și Canada, având concerte la the Carnegie Hall în New York, Kennedy Center în Washington, Schwartz Center în Atlanta, Kauffman Center în Kansas City, Symphonie Center în Chicago și în the Roy Thompson Hall din Toronto.

A câștigat premiul întâi la Concursul Internațional Louise Henriette în 2004, premiul întâi la competiția „Jugend musiziert” în 2007. Este câștigătorul Concursului Internațional de Vioară David Oistrakh din Moscova în 2010, a obținut  premiul special al Uniunii Europene pentru performanța excepțională și premiul special pentru muzică de către Cercul Cultural al Industriei Germane în 2012.

În plus față de repertoriul clasic, tânărul muzician este interesat de asemenea de muzica modernă precum concertele de vioară ale lui Jörg Widmann. Albrecht Menzel a convins de asemenea ca solist la premiera Suitei Concertante op. 60 de compozitorul rus Lera Auerbach în  Laeiszhalle Hamburg.

Albrecht Menzel a colaborat la numeroase transmisiuni printre care și cu posturile de radiodifuziune NDR, DLF, NDR-Culture, ORF, RBB, Bavarian Radio și MDR-TV, ARTE-TV și MEDICI TV.

Albrecht Menzel a fost onorat să primească o bursă de la Fundația Jürgen-Ponto din Frankfurt, premiul Eduard-Söring și o bursă Gerd-Bucerius de la Fundația de Muzică Germană Hamburg.

Albumul său „Thoughts” („Gânduri”) cu lucrările “The last rose of summer” („Ultimul trandafir al verii”) și “Erlkönig” („Regele/Craiul Ielelor) de Heinrich Wilhelm Ernst și sonatele de  Robert Schumann vor fi lansate în ianuarie 2015 de către OehmsClassics într-o producție cu Radio Berlin Bradenburg.

Albrecht Menzel cântă la o vioară de Antonio Stadivari (1709), împrumutată de Fundația de Muzică Germană Hamburg.