For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Anne-Sophie Mutter | George Enescu Festival
mutter|fileadmin-media-presse-2013pix-Mutter_2013_07_06_080468_3

Anne-Sophie Mutter

Anne-Sophie Mutter s-a născut în Rheinfelden in Baden. Şi-a început cariera internaţională de solistă în 1976 la Festivalul de la Lucerna, iar un an mai târziu şi-a făcut debutul la Salzburg în cadrul Concertelor Whitsun sub bagheta lui Herbert von Karajan.

De atunci, a rămas una dintre cei mai buni virtuozi violonişti ai vremurilor noastre şi ţine concerte în toată lumea, în toate centrele muzicale importante. Pe lângă lucrările tradiţionale, şi-a încântat în permanenţă publicul cu repertorii noi şi inovative, muzica de cameră şi lucrările orchestrale fiind prezente în egală măsură. De asemenea, se foloseşte de popularitatea câştigată pentru proiecte caritabile şi sprijină dezvoltarea muzicienilor tineri cu talent excepţional.

În ianuarie 2015, Anne-Sophie Mutter a fost numită Honorary Fellow la Keble College de la Universitatea Oxford. În octombrie 2013, a fost primită în Academia Americană de Arte şi Ştiinţe ca Membru Onorific Străin. În ianuarie, a fost distinsă cu medalia acordată de Lutoslawski Society (Varşovia). În 2012, lui Anne-Sophie Mutter i s-a acordat premiul pentru Distinguished Artistic Leadership oferit de Atlantic Council. A mai primit premiul Brahms premiul Erich-Fromm şi premiul Gustav-Adolf pentru implicare socială în 2011. În 2010, Universitatea norvegiană de Ştiinţe şi Tehnologie din Trondheim i-a conferit un doctorat onorific. În 2009, a fost distinsă cu premiul european St. Ullrichs, cât şi cu premiul Cristobal Gabarron. În 2008, lui Anne-Sophie Mutter i s-au acordat premiile International Ernst von Siemens Music şi Leipzig Mendelssohn. Violonista a primit Großes Bundesverdienstkreuz [Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania], Legiunea de Onoare franceză, Ordinul de Onoare din Bavaria, Großes Österreichisches Ehrenzeichen [Marea Decoraţie de Onoare acordată de statul austriac], cât şi numeroase alte distincţii.