For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Arcadi Volodos | George Enescu Festival
volodos8

Arcadi Volodos

Aclamat ca “geniu al clapelor”, Arcadi Volodos este, fără îndoială, unul dintre cei mai buni și cei mai importanţi pianişti din lume. Virtuozitatea lui fără margini, împreună cu simțul său unic de frazare, culoare și poezie l-au format într-un “narator” ideal de povești muzicale romantice. În mâinile sale, o simplă melodie în stil baroc poate fi la fel de fascinantă ca o interpretare a lucrării Third Concerto de Rahmaninov, și viziunile sale cu privire la sclipirile din abis ale lui Schubert sunt la fel de izbitoare ca incursiunile sale în tărâmurile mistice ale lui Liszt.

Născut în St. Petersburg în 1972, Volodos a studiat mai întâi arta interpretării vocale și arta dirijorală și a început să se antreneze serios la pian după anul 1987, la Conservatorul din St. Petersburg. El a continuat studiile la Conservatorul din Moscova cu Galina Egiazarova, apoi la Paris și Madrid.

De la debutul său din New York în 1996, Arcadi Volodos a sustinut recitaluri în întreaga lume cu multe dintre cele mai eminente orchestrele și dirijori, inclusiv la Berlin Philharmonic, Israel Philharmonic Orchestra, Philharmonia Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Munich Philharmonic, Dresden Staatskapelle, Boston Symphony, Chicago Symphony si New York Philharmonic, dirijata de, printre altii, Myung-Whun Chung, Lorin Maazel, Valeri Gergiev, James Levine, Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Jukka-Pekka Saraste, Semion Bychkov și Riccardo Chailly. Volodos sustine recitaluri periodice la Filarmonica din Berlin, Viena Musikverein și Théâtre des Champs-Elysées din Paris, precum și în toate celelalte centre muzicale importante din Europa și Asia. De la debutul său extrem de apreciat la Festivalul de la Salzburg în 2002, el a fost invitat să se întoarcă acolo în fiecare an.

Angajamentele din sezoanele 2010/11 și 2011/12 au inclus recitaluri în Coreea, Londra, Zurich, Viena, Madrid, Sankt-Petersburg, Amsterdam, Varșovia, Bruxelles, Munchen, la Ruhr Klavierfestival, Beethovenfest Bonn, festivalul din La Roque d’Antheron și Festivalul de la Salzburg, precum și concerte cu Leipzig Gewandhaus Orchestra, Orchestre de Paris, Berlin Philharmonic, Philharmonia, Zurich Tonhalle Orchestra si Seoul Philharmonic. În ianuarie 2012 Volodos s-a întors în Asia, după o absență de opt ani, susţinând recitaluri și concerte în Seul și Beijing.

Atracţiile principale din sezonul 2012/2013 includ, printre altele, recitaluri în Buenos Aires, Istanbul, Baden-Baden, Dortmund, Leipzig și Viena, precum și concerte cu Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, Munich Philharmonic și Oslo Philharmonic. Începutul sezonului 2013/2014 a constat în concerte cu Gewandhausorchester și Riccardo Chailly în Leipzig, Viena, Londra și Paris, precum și recitaluri în marile orașe din Europa.

După istoricul recital susţinut la Carnegie Hall în 1998, Sony Classical a emis o serie de CD-uri cu interpretările lui Arcadi Volodos ale sonatelor de Schubert, piese solo şi transcrieri de Rahmaninov, precum și cu spectacole live ale lucrării Third Piano Concerto de Rahmaninov, dirijată de James Levine, și First Piano Concerto de Ceaikovski dirijată de Seiji Ozawa la Filarmonica din Berlin. Lansarea din 2007, “Volodos plays Liszt “, a fost numită “Alegerea redacției” de revista Gramophone (“O interpretare neobişnuită şi o perspectivă profundă a lui Liszt” ) nominalizata cu Diapason d’Or și distinsă cu premiul anual ECHO Klassik. În 2010, recitalul său de la Musikverein din anul precedent a fost lansat pe CD şi DVD, fiind aclamat cu vehemenţă de criticii de peste tot din lume.

În ultimii ani, Arcadi Volodos a interpretat periodic lucrări ale compozitorului catalan Federico Mompou în recitalurile sale și a dedicat noul său CD solo aceastei personalităţi muzicale remarcabile. Albumul ” Volodos plays Mompou ” a fost lansat în 2013 de Sony Classical.