For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Bernarda Fink – George Enescu Festival
Bernarda Fink

Bernarda Fink

Bernarda Fink, născută din părinți sloveni, s-a născut în Buenos Aires și a studiat, vocal și instrumental, la Institutul Superior de Arte al Teatrului Colon, unde a și cântat frecvent.

Bernarda Fink este una dintre cele mai căutate cântărețe în concerte și recitaluri. A fost lăudată pentru versatilitatea muzicală și invitată de orchestre și dirijori de top din Europa și America. Repertoriul ei cuprinde atât muzică veche, cât și muzica secolului XX. Ea apare frecvent alături de bine-cunoscute orchestre printre care Filarmonica din Londra, Filarmonica din Cehia, Filarmonicile din Viena și Berlin, Orchestra Regală Concertgebow și Orchestra din Philadelphia, dar și de cele mai renumite orchestre de muzică baroccă, orchestre dirijate de faimoși dirijori ca Herbert Blomstedt, Semyon Bychkov, Riccardo Chailly, Sir Colin Davis, Sir John Eliot Gardiner, Valery Gergiev, Nikolaus Harnoncourt, Rene Jacobs, Mariss Jansons, Ricardo Muti, Sir Roger Norrington, Trevor Pinnock, Georges Pretre, Sir Simon Rattle și Franz Welser-Most.

Bernarda Fink a apărut în Argentina și la cele mai importante opere din Europa, apariții încununate de laude. Recent ea a jucat rolurile de Cecilio/Lucio Silla condusă de Nikolaus Harnoncourt la Theater N der Wien, Idamante/Idomeneo în cadrul unei noi producții a lui Luc Bondy și Jesus Lopez Cobos la Teatro Real în Madrid și Irene/Theodora sub bagheta lui Ivor Bolton la Festivalul din Salzburg. Ea a cântat de asemenea Sesto/La Clememza di Tito și Idamante într-un concert dirijat de Rene Jacobs, ambele fiind înregistrate și îndelung lăudate.

Bernarda Fink apare adesea în recitaluri la Wiener Musikverein și Konzerthaus, Schubertiade Scwarzenberg, Concertgebow Amsterdam și Wigmore Hall în Londra. Ea a concertat, de asemenea, în Brussel la Theatre Royal de la Monnaie, în Paris la Theatre des Champs-Elysees, la Filarmonica din Berlin, în New York la Carnegie și Alice Tully Hall, în Buenos Aires și în multe alte locuri.

În sezonul 2011-2012, artista s-a întors la Wigmore Hall și Schubertiade Scwarzenberg, a făcut turul Europei cu Liebeslieder a lui Brahms, împreună cu Martina Jankova, Michael Schade și Florian Boesch. A apărut in duete alături de Martina Jankova și fratele ei, Marcos Fink. Alte reușite includ concerte din Requiem de Mozart, alături de Mariss Jansons, Cantatele și Magnificat ale lui Bach, alături de Nikolaus Harnoncourt, a 2-a Simfonie a lui Mahler, alături de Sir Simon Rattle, Lobgesang a lui Mendelssohn, alături de Riccardo Chailly, Elias cu Ivor Bolton, al 130-lea Psalm a lui Lili Boulanger, Sheherezada lui Ravel și Lied von der Erde a lui Mahler, printre altele.

În sezonul 2012-2013 va avea multe proiecte interesante, ca Matthauspassion cu Rene Jacobs într-un tur al Europei, Missa Solemnis cu Herbert Blomstedt și cu Deutsche Kammerphilharmonie în Bremen și Bonn, Paradies und die Peri cu Filarmonica din Viena sub bagheta lui Sir Simon Rattle, Missa Solemnis cu Orchestra Simfonică din Chicago dirijată de Bernard Haitink și, de asemenea, a 3-a Simfonie a lui Mahler, alături de Semyon Bychkov și cu Orchestra din Cleveland sub bagheta lui Franz Welser-Most. Mai mult, ea cântă Requiem a lui Mozart cu Orchestra de Cameră din Salzburg, dirijată de Louis Langree în Salzburg și de Daniel Barenboim în Berlin, a 2-a Simfonie a lui Mendelssohn alături de Riccardo Chailly în Amsterdam, Faust Szenen a lui Schumann cu Daniel Harding și Orchestra Simfonică de Radio Bavareză în Munich, Kindertotenlieder cu Tonkunstler-Orchester Niederosterreich, sub bagheta lui Andres Orozco-Estrada în Viena, Lieder Eines Fahrenden Gesellen a lui Mahler, în Amsterdam și a 2-a Smfonie în Houston, ambele dirijate de Hans Graf și, de asemenea, un turneu cu Academia de Muzică Veche. În recitaluri, poate fi auzită în Musikverein din Viena, Filarmonica din Berlin, Wigmore Hall, într-un turneu din SUA (Alice Tulley Hall și altele), în Stuttgart, în duete cu fratele său, Marcos Fink în Ljubljana, Lille, la Festivalul Liedului în Fribourg/Elveția și la Schubertiade în Schwarzenberg.

Bernarda Fink ține, cu regularitate, cursuri de master la Wiener Meisterkurse, la Proiectul Tinerilor Cântăreți în Salzburg, la Academia Festivalului Aix-en-Provence și la Institutul Schubert în Baden (lângă Vienna). Ea a făcut, de asemenea, parte din juriul Competiției Internaționale a Cântecului din Londra, Wigmore Hall și Bach Wettbewerb Leiozig.

Bernarda Fink a realizat numeroase înregistrări foarte apreciate. Discografia sa cuprinde aproape 50 de înregistrări, incluzând Monteverdi, Handel, Bach, Rameau, Hasse, Haydn, Schubert, Rossini, Bruckner și Schumann. Multe dintre ele au primit premii râvnite ca Diapason d’Or sau Grammy și includ Giulio Cesare a lui Handel, Maddalena ai Piedi di Cristo a lui Caldara, Matthaus-Passion a lui Bach cu Harnoncourt, Orfeo a lui Gluck și Griselda lui Scarlatti cu Jacobs (Harmonia Mundi), Requiem a lui Mozart și Requiem a lui Verdi sub bagheta lui Harnoncourt (Sony BMG), Les Nuits D’Ete a lui Berlioz și Sheherezade a lui Ravel, ca și un număr mare de solo-uri. Bernarda Fink se bucură de o colaborare apropiată cu Harmonia Mundi, printre înregistrările mai recente numărându-se Lieder a lui Schubert, acompaniată de Gerold Huber, Cantatele lui Bach cu Freiburger Barockorchester și Lieder de Schumann, acompaniată de Anthony Spiri. Stabat Mater a lui Pergolesi cu Akademie fur Alte Musik Berlin a fost lansată în toamna lui 2010 și un program ce include Lieder de compozitori Sloveni în primăvara lui 2011. În primăvara lui 2012 și în noiembrie, același an, au fost lansate două albume, Dvorak Lieder (împreună cu Genia Kuhmeier) și unul cu cântece spaniole (dde Falla, Granados, Rodrigo și alții).

În Februarie 2006, Bernarda Fink a fost premiată cu Medalia Onorifică Austriacă pentru Artă și Știință, de către Cancelarul Austriac și în Februarie 2013 a primit, ea și fratele său, cel mai lrestigios premiu cultural din Slovenia, sponsorizat de Fundația Preseren.