For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Cameron Carpenter | George Enescu Festival
cameron carpenter event

Cameron Carpenter

Cameron Carpenter, în vârstă de 32 de ani (s-a născut în Pennsylvania, în anul 1981), este probabil cel mai celebru organist din lume. Este primul organist nominalizat la un premiu Grammy, după ce a înregistrat albumul “Revolutionary Etude”.

Înregistrările sale difuzate pe YouTube sunt hituri urmărite de milioane de oameni, cele mai importante ziare, reviste scriind despre el numeroase articole, fiind de asemenea invitat la cele mai importante emisiuni de radio şi televiziune, incluzând CNN The Next List, CBS Sunday Morning, BBC Radio 3, ARD, ZDF, NDR Kultur, The New York Times, The New Yorker, The Wall Street Journal.

Este “unul dintre acei muzicieni rari care schimbă jocul instrumentului său. Este cel mai tehnic organist şi cel mai muzical”, scria Los Angeles Times în anul 2012, când Cameron Carpenter a primit mult râvnitul premiu “Leonard Bernstein”.

Carpenter concertează frecvent cu vedete pop gen Vinicio Capossela și Bishi. Cântă adesea, ca solist, cu orchestre simfonice internaţionale şi se bucură de o carieră care l-a dus în doar trei ani în săli celebre din întreaga lume: Royal Albert Hall (Londra), Melbourne Town Hall (Australia), Tchaikovsky Concert Hall (Moscova), Capella (Sankt-Petersburg), Kimmel Center (Philadelphia), Disney Hall (Los Angeles), Davies Hall (San Francisco), Gewandhaus (Leipzig), Koelner Philharmonie (Köln) și Berliner Philharmonie (Berlin).

Este celebru pentru interpretarea Studiilor lui Chopin, Op. 10, pentru felul în care se îmbracă la concerte (bluză încrustată cu cristale Swarovski, cizme speciale), pentru improvizaţiile pe care le face, pentru lucrările originale, precum și pentru felul în care promovează muzica la orgă în coloanele sonore ale filmelor artistice şi de animaţie.

A cântat Clavecinul bine temperat ( Bach) la vârsta de 11 ani, înainte de a fi acceptat la Şcoala Americană Boychoir (1992). Primele compoziţii originale datează din acea perioadă, când a scris mai multe lucrări corale, inclusiv o cantată pentru voce şi orchestră pe pasaje din Cartea Junglei a lui Rudyard Kipling.

Mentorul său principal a fost dr. Beth Etter, printre profesorii care i-au marcat cariera numărndu-se dr. John Bertalot şi dr. James Litton.

A studiat orga la The North Carolina School of the Arts cu dr. John E. Mitchener. În acea perioadă a transcris pentru orgă mai mult de 100 de lucrări majore, inclusiv Simfonia nr. 5 a lui Gustav Mahler ori Novelletten Op. 21 a lui Robert Schumann. A continuat să compună şi după ce s-a mutat la New York (2000), unde s-a înscris la Juilliard School, de unde a obţinut o diplomă de master în anul 2006. A studiat aici cu dr. Gerre Hancock, dr. John Weaver și Paul Jacobs şi a compus un poem simfonic pentru orchestră şi cor (Copiii din Bagdad, 2003) și prima sa lucrare substanţală pentru orgă solo, Martenot Ondes.

A realizat, de asemenea, numeroase aranjamente pentru orgă pornind de la lucrările lui Chopin, Godowsky, Grainger, Ives, Liszt, Medtner, Rahmaninov, Schumann și alţii. Profesorii sai de la Juilliard au fost, el a studiat simultan cu sediul la New York pian antrenor. Cameron a primit o diplomă de master de la Juilliard School din New York, în 2006.