For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Christian Zacharias | George Enescu Festival
Christian Zacharias

Christian Zacharias

Christian Zacharias s-a lansat în cariera de dirijat, debutând cu Orchestra Suisse Romande (1992) şi, de atunci, a fost un invitat obişnuit al tuturor orchestrelor de renume din Europa. În anul 2000, a debutat în Statele Unite dirijând Orchestra Filarmonicii din Los Angeles şi Orchestra Filarmonică din New York în 2006. Colaborează intens cu Orchestra Simfonică din Bamberg. Deţine funcţia de director artistic al festivalulului anual Mozart al Orchestrei Simfonice din Barcelona. Este dirijor Principal al Orchestrei de Cameră de la Lausanne (din 2000), dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Göteborg (din sezonul 2002/2003), “Partener Artistic” al Orchestrei de Cameră St. Paul (din 2009/2010).

În 2006, Christian Zacharias a dirijat pentru prima dată o producţie de operă – La Clemenza di Tito de Mozart la Teatrul de Operă din Geneva. De asemenea, în colaborare cu Orchestre de Chambre de Lausanne, a urmat opera-bufă a lui  “La Belle Hélène” de Jacques Offenbach (2008).

Christian Zacharias e unul dintre cei mai distinşi pianişti ai generaţiei sale şi unul dintre cei mai remarcabili exploratori ai zilelor noastre. Cunoscut pentru individualitatea sa consistentă şi intransigentă, Christian Zacharias s-a afirmat pe plan internaţional câştigând premiul Competiţiilor de la Geneva şi de la Van Cliburn. În 1975, a obţinut premiul I la Competiţia Ravel de la Paris şi şi-a început o carieră internaţională ce cuprinde recitaluri în toate sălile importante ale lumii, înregistrări laureate şi concerte cu cele mai mari orchestre şi cei mai mari dirijori din lume. Christian Zacharias mai apare şi în recitaluri camerale, ca cele susţinute împreună cu Cvartetul Alban Berg, Cvartetul Leipziger, Heinrich Schiff şi Frank Peter Zimmermann.

Christian Zacharias a înregistrat pentru casa EMI până în 1997, după care a semnat un contract cu Dabringhaus şi Grimm. Dintre înregistrările sale, numeroase au fost laureate, de exemplu CD-ul cu fantezii, rondo-uri şi alte lucrări pentru pian de Mozart a câştigat „Diapason d’Or”. Împreună cu Orchestre de Chambre de Lausanne, au fost realizate câteva înregistrări cu lucrări de Mozart, Schumann, Chopin şi Michael Haydn. Volumul III al concertelor pentru pian de Mozart – înregistrat tot cu Orchestre de Chambre de Lausanne – a fost laureat cu „ECHO Klassik 2008”, volumul IV al acestei serii cu „Diapason d’Or” şi cu „Choc du Monde de la Musique”.

Mai mult, Christian Zacharias participă frecvent în transmisii radio şi filme documentare. „Domenico Scarlatti la Sevilia”, „Robert Schumann – poetul vorbeşte” (ambele pentru INA, Paris), „Între scenă şi camera verde” (pentru WDR-arte) şi „Zacharias, Scarlatti, Avison şi ceilalţi …“ (TSR) au fost deja realizate.

În ianuarie 2007, Christian Zacharias a fost distins cu Midem Classical Award „Artistul anului” la Cannes.