For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Daniel Barenboim | George Enescu Festival
daniel_barenboim_p90075918-a

Daniel Barenboim

Născut la Buenos Aires în anul 1942, Daniel Barenboim a luat primele lecţii de pian la vârsta de cinci ani, de la mama sa. Ulterior, a început să studieze pianul cu tatăl său, care avea să-i rămână unic profesor. La vârsta de şapte ani susţinut primul concert în fața publicului.

În anul 1952 a trecut oceanul, familia artistului stabindu-se în Israel. În acelaşi an, Daniel Barenboim şi-a făcut debutul solistic ca pianist la Viena şi Roma.

Au urmat, la o vârstă fragedă, marile întâlniri artistice. La 11 ani, a urmat la Salzburg cursul de dirijat al lui Igor Markevich, iar un an mai târziu l-a întâlnit pe Wilhelm Furtwängler, care şi-a notat, impresionat: „Acest Daniel Barenboim, de 11 ani, e un fenomen.” Între anii 1955-1956, Daniel Barenboim a studiat la Paris armonia şi compoziţia cu Nadia Boulanger.

Din aceeaşi perioadă datează primele concerte (Paris – 1955, Londra -1956 şi New York – 1957), alături de Leopold Stokowski. Au urmat zeci de turnee în Europa, Statele Unite, America de Sud, Australia şi Orientul Îndepărtat.

Daniel Barenboim şi-a început cariera înregistrărilor ca pianist la vârsta de doisprezece ani. În anii ‘60, a înregistrat concertele pentru pian de Beethoven (cu Otto Klemperer), concertele de Brahms (cu Sir John Barbirolli) şi toate concertele pentru pian de Mozart (cu English Chamber Orchestra, în dublă ipostază, de pianist şi de dirijor).

Dirijor, de la 25 de ani

La vârsta de 25 de ani a debutat ca dirijor la Londra, cu Orchestra Philharmonia. De atunci, Daniel Barenboim a fost solicitat să conducă marile orchestre ale lumii. Astfel, în perioada 1975–1989 a fost dirijor principal al Orchestrei din Paris, cu care a interpretat lucrări contemporane ale unor compozitori ca Lutosławski, Berio, Boulez, Henze, Dutilleux, Takemitsu şi alţii.

Ca dirjor de operă a debutat la vârsta de 31 de ani, cu ocazia Festivalului Edinburgh din 1973, când a dirijat “Don Giovanni” de Mozart. În vara anului 1981 a început să dirijeze, an de an, la Bayreuth, până în anul 1999 (Tristan şi Isolda, Inelul Nibelungilor, Parsifal şi Maeştrii Cântăreţi din Nürnberg).

A fost director muzical al Orchestrei Simfonice din Chicago (1991-2006), unde a fost numit Dirijor de Onoare pe Viaţă. În 1992, a devenit director general muzical al Staatsoper Unter den Linden, unde a deţinut, timp de zece ani, şi funcţia de director artistic (1992-2002).

Staatskapelle Berlin

Una dintre cele mai strălucite colaborări a fost cea cu Staatskapelle Berlin, unde a fost ales, în anul 2000, dirijor-şef-pe-viaţă. Daniel Barenboim şi Staatskapelle Berlin au repurtat succese răsunătoare prin interpretarea integralei operelor de Richard Wagner şi a simfoniilor lui Ludwig van Beethoven, Gustav Mahler (împreună cu Pierre Boulez) şi Robert Schumann. Artistul continuă să concerteze atât din repertoriul clasic-romantic, cât şi muzică contemporană, repertoriul regulat de concerte al Staatskapelle incluzând compoziţii de Boulez, Rihm, Mundry, Carter şi Höller.

Proiecte generoase

Împreună cu Staatskapelle, Daniel Barenboim a înfiinţată la Berlin, în anul 2005, o grădiniţă muzicală.

În 1999, Daniel Barenboim a înfiinţat împreună cu savantul literar palestinian Edward Said, atelierul West-Eastern Divan, care aduce laolaltă tineri muzicieni din Israel şi ţările arabe. Atelierul caută să dea posibilitatea dialogului între varietăţile culturale din Orientul Mijlociu şi să promoveze experienţa de a cânta împreună. Concertul din oraşul palestinian Ramallah (2005) a fost televizat şi înregistrat pe DVD.

Daniel Barenboim a iniţiat, de asemenea, un proiect de educaţie muzicală în teritoriile palestiniene, care include înfiinţarea unei grădiniţe şi a unei orchestre formate din tineri palestinieni.

Odată cu debutul stagiunii 2007/2008, Daniel Barenboim a început o strânsă relaţie cu Teatrul Scala din Milano în calitate de „Maestro Scaligero” unde dirijează opere şi concerte simfonice, dar susţine şi concerte camerale.

Premii, cărţi publicate

Premii – Grammy pentru înregistrarea operei Tannhäuser de Wagner (Daniel Barenboim, Staatskapelle şi corul Staatsoper, 2003), Wilhelm-Furtwängler-Preis (Daniel Barenboim, Staatskapelle, 2003).

Daniel Barenboim a publicat câteva cărţi: autobiografia “A Life in Music”, “Paralele şi Paradoxuri” (scrisă împreună cu Edward Said), “La Musica sveglia il tempo” (“Muzica serveşte timpul”) şi “Dialoghi su musica e teatro. Tristano e Isotta” (scrisă împreună cu Patrice Chéreau).