For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Ion Bogdan Ştefănescu | George Enescu Festival
Ion Bogdan Ştefănescu

Ion Bogdan Ştefănescu

Ion Bogdan Ștefănescu s-a născut pe 25 Aprilie 1969, în România și este un premiat și bine-cunoscut cântăreț din flaut. A debutat la vârsta de 14 ani, ca solist, la Ateneul Român (cu “Il Cardellino” al lui Antonio Vivaldi). După debut au urmat multe recitaluri și concerte ca și solist, atât în România, cât și în străinătate: în Anglia, Franța, Spania, Coreea de Nord, Germania, S.U.A, Cehoslovacia.

Și-a început studiile la Liceul de Muzică “George Enescu”, în București, în 1987. Apoi a urmat cursurile Universității de Muzică din București, secția flaut, în 1993. Între 1994 și 1995 el a primit diploma de master în muzică la Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign, S.U.A., avându-l ca profesor coordonator pe Alexander Murray. Din 2002 este doctor în muzică.

El a participat la festivaluri muzicale naționale și internaționale, printre care Festivalul “George Enescu”, Asociația Națională de Flaut (Kanssas, SUA), Asociația Internațională de Flaut (Munchen), Wien Modern (Festivalul Steingreber) și a primit numeroase premii: premiul întâi la Competiția Națională de Flaut (1985), premiul “George Dima” al Academiei de Muzică (Cluj, România, 1987), Premiul Uniunii Compozitorilor pentru Activitatea de Solist (2007). Cel mai recent dintre toate este “Medalia de Merit Cultural”, Ordinul Cavalerilor, oferită de Președintele României pentru excelență în cultură, în 2011.

Este membru al trei dintre cele mai importante grupuri românești de muzică contemporană: Trio Contrast, ProContemporania și Profil și a publicat, de asemenea, și un număr de cărți: “Joc de oglinzi” (2004), “Vârstele Flautului” (2005), “Despre pietre și păsări” (2006) și “Cușca fără gratii” (2010).

“Ionuț Bogdan Ștefănescu este genul de artist care combină într-un mod armonios imaginația creativă cu aptitudini de comunicare spontane și o puternică sensibilitate a tonurilor…”, spune compozitorul Aurel Stroe.