For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser James Gaffigan | George Enescu Festival
James Gaffigan

James Gaffigan

Aclamat pentru naturaleţea cu care dirijează şi măiestria sa în a lucra cu oamenii şi a se face înţeles, James Gaffigan continuă să atragă atenţia internaţională şi e considerat de mulţi a fi unul dintre cei mai remarcabili dirijori tineri americani de astăzi. În ianuarie 2010, a fost numit Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice din Lucerna şi Dirijor Invitat Principal al Orchestrei Filarmonicii Radio din Olanda.

În Statele Unite, Gaffigan a fost dirijor invitat al orchestrelor Philadelphia, Cleveland şi Minnesota, Chicago, Toronto, St. Louis, Detroit, Houston, National, Dallas, Seattle, New World şi Baltimore şi Orchestra de Cameră St. Paul. În sezonul 2010/11, revine la Orchestrele Simfonice dn Cincinnati şi Indianapolis şi debutează cu Orchestrele din Vancouver şi Milwaukee.

Cariera internaţională a lui James Gaffigan a fost lansată odată cu obţinerea premiului I la Competiţia Internaţională de Dirijat Sir Georg Solti din 2004 la Frankfurt, Germania. De atunci, a lucrat cu orchestrele City of Birmingham Symphony Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment, Gürzenich Orchestra Cologne, Tonhalle Orchestra şi Camerata Salzburg, printre altele. În sezonul 2010/11, revine la Filarmonicile din München şi Rotterdam, Orchestra Simfonică Germană din Berlin, Bournemouth Symphony, Orchestrele Radio din Leipzig şi Stuttgart şi debutează la Dresden Staatskappelle, Sydney Symphony şi Orchestra Simfonică Metropolitană din Tokyo.

James Gaffigan a debutat în operă la Zurich Opera în iunie 2005 dirijând Boema. În vara lui 2009 a dirijat Don Giovanni la Aspen Music Festival iar în vara lui 2009 a condus producţia Falstaff pentru Glyndebourne în turneu. A revenit la Glyndebourne în vara lui 2010 pentru a co-produce montarea Così fan tutti, împreună cu Sir Charles Mackerras, iar la Aspen a dirjat Nunta lui Figaro. Realizează montarea Nunţii lui Figaro şi la Houston Grand Opera în primăvara lui 2011 şi îşi face apoi debutul la Opera de Stat din Viena dirijând Boema.

Născut la New York City în 1979, Gaffigan a studiat la Liceul „La Guardia High School of Music and Art and the Juilliard School Preparatory Division”. Absolvent al Conservatorului de Muzică din New England, a obţinut un masterat în muzică, dirijând la Şcoala de Muzică Shepherd a Universităţii Rice din Houston, unde a lucrat cu Larry Rachleff. În vara lui 2000, Gaffigan a fost unul dintre cei opt tineri dirijori aleşi de David Zinman să participe ca Dirijori Academici la anul inaugural al Academiei Americane de Dirijat din Aspen. Doi ani mai târziu primeşte Premiul Academiei de Dirijat Robert Harth, iar în vara următoare e selectat printre cei doi dirijori aleşi să studieze la Centrul Muzical din Tanglewood.

Gaffigan împlineşte recent trei ani de când e Dirijor Asociat la Orchestra Simfonică din San Francisco, unde e asistentul lui Michael Tilson Thomas; a dirijat în seriile regulate de concerte şi a fost Director Artistic al Festivalului „Vara în Oraş”. Înainte de acea numire, a fost Dirijor Asistent la Orchestra din Cleveland unde l-a avut ca director muzical pe Franz Welser-Möst între 2003 şi 2006.

James Gaffigan locuieşte la Lucerna împreună cu soţia sa, scriitoarea Lee Taylor Gaffigan.