For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Lars Vogt | George Enescu Festival
lars vogt

Lars Vogt

Lars Vogt s-a impus rapid drept unul dintre pianiştii de frunte ai generaţiei sale. Născut în oraşul german Düren în 1970, a ajuns prima oară în atenţia publicului când a câştigat locul 2 la Concursul Internaţional de Pian din Leeds în 1990. S-a bucurat de o carieră variată timp de peste 20 de ani. Versatilitatea sa artistică se întinde de la nucleul repertoriului clasic (Mozart, Beethoven, Schumann şi Brahms) până la romantici (Grieg, Ceaikovski şi Rahmaninov) trecând prin uimitorul Concert al lui Lutoslawski. Muzician de cameră activ, Lars Vogt lucrează tot mai mult în prezent cu orchestre, atât în calitate de dirijor, cât şi conducând orchestra din faţa pianului.

Momentele de vârf din stagiunea 2013/14 a lui Lars Vogt includ concerte la Amsterdam şi Londra împreună cu Royal Concertgebouw Orchestra sub bagheta lui Mariss Jansons, un turneu în China şi concerte la Berlin şi Viena cu Deutsches Symphonie-Orchester Berlin sub bagheta lui Tugan Sokhiev, plus o apariţie cu Dresden Staatskapelle şi Christian Thielemann la Théâtre des Champs-Elysées, Paris. În Elveţia, este artist-în-rezidenţă la Zurich Chamber Orchestra, ceea ce presupune şi o săptămână de concerte ca solist şi dirijor. Alte apariţii de concert includ NDR Hamburg, Guerzenich Koln, Munich Chamber Orchestra, Orchestre Philharmonique de France, Rotterdam Philharmonic, Orchestre de la Suisse Romande şi City of Birmingham Symphony cu Andris Nelsons. În afara Europei, revine la NHK Symphony în Tokyo cu Roger Norrington şi ţine concerte cu Boston şi St Louis Symphony Orchestras.

În stagiunea 2013/14, Lars Vogt continuă să-şi dezvolte noul rol de dirijor şi interpret-dirijor din faţa pianului lucrând cu Zurich Chamber Orchestra, Arte del Mondo, Cologne Chamber Orchestra şi Northern Sinfonia. De asemenea, este implicat în mai multe proiecte de muzică de cameră care includ recitaluri cu Ian Bostridge la Festivalul Edinburgh şi cu Klaus Maria Brandauer la Viena. De asemenea, susţine şase concerte în America de Nord cu Christian Tetzlaff, la Chicago, Boston, Montreal şi Philadelphia şi triouri cu Christian şi Tanja Tetzlaff în Paris, Berlin, Salzburg şi Zurich.

În stagiunea 2012/13, Lars Vogt a avut mai multe apariţii în America de Nord, unde a cântat împreună cu orchestre din Cleveland, Los Angeles, Atlanta, Ottawa şi în recital la Y din New York. Împreună cu Cleveland Orchestra, a interpretat Concertul Lutoslawski sub bagheta lui Franz Welser-Moest la Festivalul Edinburgh. Alte momente de vârf ale respectivei stagiuni includ concerte cu Leipzig Gewandhaus sub bagheta lui Riccardo Chailly, apariţii la Paris cu Orchestre de Paris şi Herbert Blomstedt şi cu Orchestre National condusă de Kurt Masur, plus finalizarea rezidenţei sale la Netherlands Philharmonic în sala Concertgebouw din Amsterdam. La Londra, a cântat împreună cu London Philharmonic sub conducerea lui Christoph Eschenbach şi London Symphony sub conducerea lui Daniel Harding. Apariţiile în recital au inclus vestitele International Piano Series de la London şi de la Konzerthaus, Viena.

Relaţia specială a lui Lars Vogt cu Berlin Philharmonic a continuat cu colaborări regulate care au urmat numirii sale ca “Pianist în rezidenţă”, primul din istoria orchestrei, în stagiunea 2003/4. De asemenea, a lucrat cu multe alte orchestre germane, printre care Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Bayerische Rundfunk, Frankfurt Radio, Dresden Staatskapelle, Leipzig Gewandhaus, Guerzenich Cologne şi Deutscheskammerphilharmonie Bremen. Alte momente de vârf din ultimele stagiuni includ numeroase apariţii la BBC Proms şi o rezidenţă în cadrul Mozartwoche de la Salzburg cu Vienna Philharmonic/Christoph Eschenbach şi cu Mahler Chamber Orchestra/Daniel Harding; de asemenea, apariţii cu New York Philharmonic, Boston Symphony, Chicago Symphony, NHK Symphony, London Symphony, Philharmonia, Royal Concertgebouw, Chamber Orchestra of Europe, Swedish Radio, Finnish Radio şi Orchestre de Paris.

Lars Vogt se bucură de o reputaţie solidă ca muzician de cameră şi apariţiile lui recent includ Londra, Paris, Munchen, Viena, Madrid, Roma şi New York. În iunie 1998, a pus bazele unui festival la Heimbach, Germania. Cunoscut drept “Spannungen”, marele său succes a fost marcat de lansarea a 10 înregistrări live la EMI. Are parte de parteneriate regulate cu colegi cum ar fi Christian Tetzlaff şi Thomas Quasthoff şi colaborează ocazional cu actorul Klaus-Maria Brandauer şi cu actorul de comedie Konrad Beikircher. În 2005 a înfiinţat “Rhapsody în School” care a devenit un proiect educativ foarte cunoscut în toată Germania. Lars Vogt este de asemenea un profesor desăvârşit şi entuziast, fiind numit recent Profesor de pian la Conservatorul de Muzică din Hanovra, ca succesor al lui Karl-Heinz Kämmerling, fostul său profesor şi prieten, decedat în iunie 2012.

Având un contract cu casa de discuri EMI, Lars Vogt a lansat acolo 15 albume, printre care Hindemith Kammermusik No 2 cu Berlin Philharmonic/Claudio Abbado, concertele de pian de Schumann şi Grieg plus primele două concerte ale lui Beethoven împreună cu City of Birmingham Symphony Orchestra/Sir Simon Rattle, care a spus despre el că este “unul dintre cei mai remarcabili muzicieni din orice categorie de vârstă cu care am avut şansa să lucrez”. Înregistrările sale recente includ un album solo cu muzică de Schubert pentru CAvi- music şi concertele lui Mozart cu Salzburg Mozarteum Orchestra pentru Oehms, un album solo cu muzică de Liszt şi Schumann pentru Berlin Classics şi sonatele lui Mozart cu Christian Tetzlaff pentru Ondine.