For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Lisa Batiashvili | George Enescu Festival
Lisa Batiashvili

Lisa Batiashvili

Lăudată pentru virtuozitatea și „sensibilitatea profundă” (Financial Times), Lisa Batiashvili e una dintre cele mai căutate violoniste din lume. Cântă pe o vioară Stradivarius ex-Joachim, din 1715, împrumutată de Fundația Nippon Music, şi lucrează frecvent cu Filarmonica din Berlin, Staatskapelle din Dresda, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Royal Concertgebouw Orchestra, Orchestra de Cameră a Europei, Filarmonica din New York, Philadelphia Orchestra și Orchestra Simfonică din Boston.

În stagiunea 2012-2013 Lisa Batiashvili a deținut titlul de Capell-Virtuosin a Staatskapelle din Dresda, unde a cântat sub bagheta prim-dirijorului Christian Thielemann. Artist rezident al Orchestre Simfonice WDR din Köln, Batiashvili a mai concertat alături de Daniel Barenboim (Staatskapelle Berlin), Gustavo Dudamel (Orchestra Simfonică Gothenburg), Thomas Hengelbrock (Orchestra Simfonică NDR) sau Mariss Jansons (Royal Concertgebouw Orchestra). Este des invitată pe scena Filarmonicii din Berlin, sub bagheta lui Iván Fischer, cât și pe cea a Filarmonicii din New York sau a Orchestrei Gewandhaus din Leipzig, dirijată de Alan Gilbert.

A concertat alături de orchestrele filarmonice din Londra și Rotterdam, ambele dirijate de Yannick Nézet-Séguin, dar și alături de Orchestra Tonhalle din Zürich și Orchestra Națională a Franței, cu David Zinman, Orchestra Simfonică din Sydney sub bagheta lui Vladimir Ashkenazy, Orchestra Simfonică NHK, dirijată de Charles Dutoit şi cu Orchestra Filarmonică Regală din Stockholm, sub bagheta lui Sakari Oramo.

Lisa Batiashvili colaborează exclusiv cu Deutsche Grammophon. Cel mai recent album al ei (2013) include Concertul pentru vioară de Brahms (cu Staatskapelle Dresda) și Trei romanțe pentru vioară și pian de Clara Schumann (cu pianista Alice Sara Ott). Albumul de debut, “Echoes of Time” (2011) i-a adus un ECHO Klassik.

A participat la festivalurile Salzburg, Edinburgh International, Schleswig-Holstein, Heimbach și Verbier și are deseori turnee cu muzicieni precum oboistul François Leleux, violistul Lawrence Power, violoncelistul Sebastian Klinger sau pianistul Paul Lewis. Printre premierele sale mondiale se află interpretarea Concertului pentru vioară de Magnus Lindberg.

Lisa Batiashvili a devenit cunoscută la nivel mondial la 16 ani, când a fost cel mai tânăr concurent din istoria Competiției Sibelius, unde a câștigat locul al doilea. În 2003 a câștigat premiul Leonard Bernstein al Festivalului de Muzică Schleswig-Holstein și a primit trofeul Beethoven Ring Prize în cadrul Festivalul Beethoven din Bonn. În 2008 a fost recompensată cu un trofeu MIDEM Classical, premiul Choc acordat de Le Monde de la Musique și un ECHO Klassik pentru înregistrarea concertelor pentru vioară ale lui Sibelius și Lindberg, alături de casa de discuri Sony. Este câștigătoarea prestigiosului premiu oferit de Academia Internațională de Muzică Chigiana.