For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Marino Formenti – George Enescu Festival
Marino Formenti

Marino Formenti

Pianist și dirijor de origine italiană, Marino Formenti, considerat “un vizionar” de publicaţia New York Times, este unul dintre cei mai captivanți și mai originali interpreți ai generației sale, în special datorită concertelor sale neobișnuite și experimentale. A adus interpretări noi unor opere vechi în proiecte precum „Kurtag’s Ghosts”, „The Party”, „Piano Trips” și „Seven Last Words. După reprezentaţia cu „Kurtag’s Ghosts”, San Francisco Chronicle a scris: „Ceea ce James Joyce a făcut pentru roman, Formenti pare să realizeze pentru recitalul de pian”.

A avut reprezentații la festivaluri celebre, între care cele de la Salzburg, Lucerne, Edinburgh, Schleswig-Holstein, Ravinia și Aspen, precum și în săli de concert renumite din Berlin, Viena, Koln, Paris, Tokyo, Zurich, Moscova, Roma, San Francisco, Los Angeles și New York (unde a interpretat un concert în 3 cicluri „Piano Trips” pentru seriile Lincoln Centers Great Performers).

A concertat cu orchestre precum New York Philharmonic, Filarmonica din Munchen, Los Angeles Philharmonic, Gustav Mahler Chamber Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, cu cele mai importante orchestre radio din Europa, cu dirijori ca Franz Welser-Möst, Kent Nagano, Esa-Pekka Salonen, Daniel Harding and Gustavo Dudamel şi cu artişti precum Gidon Kremer, Ulrich Matthes şi Maurizio Pollini.

Şi-a început cariera de dirijor ca asistent al lui Kent Nagano și Sylvain Cambreling, a lucrat cu unii dintre cei mai mari compozitori din lume, între care Helmut Lachenmann, Gyorgy Kurtag și Salvatore Sciarrino.

În 2009 Marino Formenti a primit Premiul Belmont pentru muzică contemporană, acordat de Fundația Forberg-Schneider. A înregistrat pentru Kairos, Col Legno și BIS.

Sezonul trecut, Formenti a prezentat o nouă lucrare numită „Nowhere” la Festivalul Graz Steirischer Herbst şi la Festivalul Bregenz. A uimit pe toată lumea când a trăit închis într-un studio vreme de opt zile, timp în care a mâncat, a dormit și a cântat.

În „Party”, prezentat cu ansamblul de muzică contemporană Dal Niente din Chicago, Formenti explorează noi contexte pentru a-și prezenta muzica. În timpul evenimentului artistic de 6 ore, publicul este invitat să se ridice, să se miște, să manânce și să bea – condiții create pentru a oferi libertate și relaxare, care facilitează concentrarea intensă asupra muzicii.