For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Natalia Gutman – George Enescu Festival
natalia gutman

Natalia Gutman

Natalia Gutman este una dintre cele mai admirate artiste ale lumii, iar publicul și criticii o numesc adesea „Regina violoncelului”.

Prestigiul său se reflectă în numeroasele premii importante pe care le deține: Artistul Național al URSS (1991), Premiul de Stat al Federației Ruse (2000), „Bundesverdienstkreuz 1. Klasse” al Republicii Federale Germania (2005), Premiul Șostakovici (2002 și 2013), Premiul Triumph (2002), Fellow of the Royal College of Music London (2010), Musikpreis des Verbandes der Deutschen Konzertdirektionen (2012), Premio NEM în Florența (2014).

După ce a absolvit studiile la clasa Galinei Kozolupova la Conservatorul din Moscova, Gutman și-a continuat studiile postuniversitare cu Mstislav Rostropovici la Conservatorul din Leningrad. Deja dinainte să-și încheie studiile în iunie 1968, Rostropovici a invitat-o să se alăture cadrelor didactice de la Conservatorul din Moscova.

Începând cu anul 1959 a participat la diverse concursuri internaționale, câștigând în acel an Medalia de aur la Festivalul pentru Tineret de la Viena, apoi Premiul I la Concursul Internațional Dvorak din Praga în anul 1961 și Premiul III la Concursul Ceaikovski în anul 1962. În 1967, împreună cu partenerul său de duet, pianistul Alexei Nasedkin, Gutman a obținut Premiul I la Concursul ARD din München.

Anul 1969 a marcat debutul său strălucit din America, la Carnegie Hall din New York, unde a interpretat Schelomo de Bloch și Concertinoul lui Prokofiev, sub bagheta maestrului Leopold Stokowksi. La întoarcerea în Moscova, autoritățile ruse i-au interzis să mai călătorească în străinătate, și nu a mai putut să-și urmeze cariera internațională timp de 10 ani. În Rusia, cu toate acestea, cariera solo a lui Gutman a înflorit, iar ea a interpretat și înregistrat alături de cei mai renumiți dirijori sovietici, cum ar fi Kondrashin, Svetlanov, Rozhdestvensky și Temirkanov.

O iubitoare a muzicii de cameră, Gutman a format o relație muzicală importantă cu violonistul excepțional Oleg Kagan, care i-a devenit și soț. Cei doi au format cu trio împreună cu Svyatoslav Richter, care i-a fost deseori partener de duet Nataliei. Grupul s-a extins la un cvartet de pian cu Yuri Bashmet și un cvintet de pian cu Viktor Tretiakov. Împreună au explorat întreg repertoriul muzicii de cameră. Criticii au aclamat interpretarea remarcabilă a lui Gutman și Kagan a Dublului concert de Brahms, precum și a majorității repertoriului clasic. De asemenea, cei doi au angajat numeroși compozitori, printre care Sofiya Gubaidulina, Edison Denisov, Vasily Lobanov și Tigran Mansuryan, care să scrie pentru ei. La sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, Alfred Schnittke le-a dedicat o serie de lucrări lui Gutman și Kagan, inclusiv Prima sonată pentru violoncel, Concerto Grosso nr. 2 pentru vioară și violoncel (1981) și Primul concert pentru violoncel (1984/5).

În sfârșit, în decembrie 1978 Gutman a primit permisiunea de a călători din nou în afara Uniunii Sovietice, și de a-și continua cariera internațională. De atunci apare pe cele mai prestigioase scene din toată Europa sub bagheta unor dirijori celebri precum Sergiu Celibidache, Yuri Aronovich, Mstislav Rostropovici, Kurt Mazur, Wolfgang Sawallisch, Bernard Haitink, Riccardo Muti, Jukka-Pekka Saraste și Gustavo Dudamel. Relația muzicală specială pe care a construit-o cu Claudio Abbado de la începutul anilor 1980 a dus la numeroase interpretări alături de acesta, cu orchestre precum Berliner Philharmoniker, Orchestra de Tineret a Comunității Europene, Orchestra Gustav Mahler și Orchestra Mozart. În perioada 1992-2002 a condus seria de muzică de cameră „Berliner Begegnungen” din Berlin împreună cu Abbado.

De-a lungul anilor Gutman a realizat numeroase înregistrări ale ambelor Concerte de Șostakovici cu Orchestra Filarmonică Regală sub bagheta lui Yuri Temirkanov (RCA Victor), Concertul lui Dvorak cu Orchestra din Philadelphia sub bagheta lui Wolfgang Sawallisch (EMI), Concertul nr. 1 al lui Schnittke și Concertul lui Schumann cu London Philharmonic Orchestra sub bagheta lui Kurt Masur și în 2007 o altă versiune a Concertului lui Schumann cu Claudio Abbado și Orchestra de Cameră Mahler. Împreună cu Maria Michel-Bayerle a înființat Live Classics Recording Company pentru a lansa majoritatea înregistrărilor în direct ale concertelor susținute alături de Sviatoslav Richter, Oleg Kagan, Eliso Virsaladze, Yuri Bashmet, Vasily Lobanov, Eduard Brunner și mulți alții.

În prezent, Gutman este profesoară la Conservatorul din Moscova, la Universitatea Privată din Viena și la Scuola di Musica di Fiesole (în Italia). Își împarte timpul între concerte în toată Europa, Orientul Îndepărtat, America de Sud și Statele Unite ca solistă împreună cu orchestre, cu Suitele lui Bach, recitaluri în duet și muzică de cameră cu trioul de pian (Sviatoslav Moroz, vioară și Dmitry Vinnik, pian). De asemenea, este deseori invitată să susțină masterclass-uri în toată lumea.

Elisabeth Wilson (c)