For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Paul Ilea | George Enescu Festival
paul-ilea

Paul Ilea

Muzician roman, artist detinator a numeroase premii, compozitor de muzica de film, producator si DJ, producator muzical la talent-show-ul Vocea Romaniei si fondator al Kult Studio Production, Paul Ilea si-a conturat de foarte devreme caracterul muzical si a ramas in esenta constant de-a lungul carieriei sale: este un artist cu interese musicale eclectice, de nota teatrala, aproape dramatica si, fara indoiala, cu o atitudine lipsita de compromis in ceea ce priveste arta sa.

Paul si-a inceput formarea in muzica de la varsta de 6 ani, cand a inceput studiul viorii, insa primul sau contact cu un instrument muzical a avut loc la varsta de 3 ani, cand bunica sa i-a daruit o chitara. A studiat primii 12 ani la Scoala de Muzica Sigismund Toduta din Cluj Napoca, unde de la varsta de 11 ani a inceput si studiul pianului.La doar 10 ani interpreta rolul lui Peter Pan in stagiunile 1986-1987 la Opera Romana din Cluj-Napoca, in musical-ul “Povestea micului Pan”.A studiat la Academia De Muzica Gh Dima, compozitie-pedagogie muzicala. Caracterul muzical cu cea mai puternica influenta asupra lui a fost Constantin Ripa, profesorul si dirijorul faimosului cor de muzica contemporana Antifonia din care Paul a facut parte inca din primul an la Academie, avand astfel ocazia sa mearga in turnee in toata Europa si sa cante alaturi de Yehudi Menuhin, Viena Radio Orchestra etc.

In ultimul sau an la academie Paul Ilea a devenit compozitor si apoi membru al grupului Hans’n’Feet, initial o trupa de body-music, care ulterior si-a schimbat numele in Sensor, un band care a revolutionat showbizz-ul romanesc, intrucat se baza pe o idée cu totul inovatoare: un mix de sunete electronice si percutie pe instrumente neconventionale. Sensor au fost primul band din Romania si probabil din Europa cu o asemenea initiativa, ceea ce le-a adus numeroase premii precum CD Radio Award pentru Cel mai original grup Sensor in 1999, Premiul MTV pentru single-ul Help Yourself in 2005, Best Sound Award la Romanian Music Awards in 2009, VIP Music Award pentru Cea mai buna trupa in 2011 si nominalizarea la Cel mai bun artist Electronica la AIM Music Awards California, SUA 2013. Sensor a devenit un fenomen dance-electronica experimental si inovator, explorand diferite genuri artistice si fiind invitati in toata Europa la numeroase evenimente de anvergura. Ca lider al band-ului, Paul a compus muzica pentru toate albumele Sensor, incepand cu primul album ‘Lands’ , primul album world-fusion produs vreodata in Romania, lansat intr-un show la care a colaborat cu Tudor Giurgiu, la Opera Nationala din Bucuresti, urmat de 5 alte albume intre care cel mai recent este „U.S.B. – Urban Symphonik Beats” lansat in 2013.Alaturi de Sensor a impartit scena cu artisti precum: The Prodigy,Busta Rhymes,Korn,Kylie Minogue, Scorpions, Faithless, Chicane, si multi altii.

Lumea teatrului a imbratisat si ea perspectiva fresh a lui Paul Ilea  cand alaturi de trupa Sensor a realizat  Sakadat Extrasensorial in 2001, un show neconventional de percutie-atitudine-dans contemporan, care s-a bucurat de success in 2 stagiuni  la Teatrul L.S.Bulandra si unul la Teatrul National Bucuresti,a beneficiat de un turneu national in cele mai importante 10 teatre din tara,un performance la festivalul Filmului De Dragoste de la Mons, Belgia si la Festivalul International De Teatru de la Sibiu. Paul a compus in intregime muzica, a fost performer si stage-director impreuna cu regizorul Dan Chisu.

Colaborarea cu maestrul Gigi Caciuleanu a inceput in 2013, cand Paul a compus muzica pentru ‘Folia, Shakespeare & Co’, spectacol de teatru dans in regia si coregrafia lui Gigi Caciuleanu, a carui muzica a avut parte de critici excelente. Spectacolul a fost lansat si sub forma unui film de televiziune, ceea ce i-a adus lui Paul Premiul UCIN 2014 pentru Cea mai buna Muzica Originala.

Paul a infiintat in 2008 casa de productie  Kult Studio Production, alaturi de colegii din trupa Sensor.A colaborat cu diversi artisti precum Maia Morgenstern, Ovidiu Lipan Tandarica,Coolio, Damian Draghici, Mara, Inna, Haddaway, Lora, Cezar Ouatu,etc.

In ceea ce priveste muzica de film, Paul a compus coloana sonora pentru scurt sau lung-metraje precum Deaf Sounds, Si Caii Sunt Verzi Pe Pereti (care i-a adus nominalizarea la Premiile Gopo in 2013 pentru Cel mai bun Soundtrack) sau Plansa  (care i-a adus inca un Premiul UCIN 2014 pentru Cea mai buna Muzica Originala).

In 2012 a hotarat sa dezvaluie  publicului abilitatile sale  de dj-programmer -live electronics performer si a pus bazele proiectului muzical solo MONGOL, avand numeroase performance-uri in cluburile din Romania si o serie de release-uri.

 Mai mult, de-a lungul timpului Paul a fost implicat si in advertising atat prin productiile audio , cat si video (pentru campanii precum J&B City Remix 2011, Ciuc SUMMER 2010 etc).  In 2013 a fost music supervisor pentru productia Universal Pictures– “Scorpion King 4”.

Din 2014 Paul Ilea a inceput colaborarea ca Producator Muzical si lider al band-ului pentru talent-show-ul Vocea Romaniei si are o continua si intensa activitate la casa sa de productie Kult Studio Production.