For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Peter Donohoe – George Enescu Festival
Peter Donohoe

Peter Donohoe

Peter Donohoe s-a născut la Manchester în 1953. A învăţat la Şcoala de Muzică din Chetham, înainte de a merge la Universitatea Leeds şi la Colegiul de Muzică Royal Northern, unde a studiat cu Derek Wyndham. Mai târziu, a petrecut un an la Paris studiind cu Olivier Messiaen şi Yvonne Loriod. De la succesul fără precedent ca laureat ex-equo al Competiţiei Internaţionale Ceaikovski de la Moscova în 1982, şi-a făcut o carieră remarcabilă în Europa, SUA, Orientul Îndepărtat şi Australasia. Este apreciat ca fiind unul dintre pianiştii de prim rang ai zilelor noastre, pentru măiestria sa, multilateralitatea sa stilistică şi tehnica impozantă.  În 2010 a primit titlul de CBE din partea Reginei Marii Britanii cu ocazia onorurilor făcute de anul nou.

În sezonul 2010/11, proiectele lui Peter Donohoe includ Orchestra Naţională BBC a Ţării Galilor, Ulster Orchestra, Orchestrele Simfonice din North Carolina şi Limburg.  A mai interpretat ciclul sonatelor de Beethoven la Birmingham.  În ultimul sezon a cântat în compania Orchestrei Filarmonice din Varşovia, în recitaluri la Moscova şi Sankt Petersburg şi a realizat un turneu cameral cu Cvartetul RTÉ Vanbrugh Quartet în Irlanda.

Peter Donohoe a interpretat recent alături de cele mai importante orchestre din Londra, cu Filarmonica din Berlin, Royal Concertgebouw, Dresden Staatskapelle, Filarmonica Cehă, Filarmonica din München, Gothenburg Symphony, Orchestre Philharmonique de Radio France şi orchestrele simfonice vieneze. A fost invitat anual la BBC Proms timp de 17 ani şi a apărut în multe alte festivaluri incluzând şase apariţii consecutive la Edinburgh Festival, La Roque d’Anthéron în Franţa, la festivalurile de la Ruhr şi Schleswig Holstein din Germania. În America de Nord, apariţiile sale au inclus Filarmonica din Los Angeles, Orchestrele Simfonice din Boston, Chicago, Pittsburgh, Cleveland, Vancouver şi Toronto.  Peter Donohoe a colaborat cu mulţi dintre cei mai mari dirijori ai lumii, cum sunt Simon Rattle, Christoph Eschenbach, Neeme Järvi, Lorin Maazel, Andrew Davis, Ludovic Morlot şi Gustavo Dudamel.

Peter Donohoe e un pasionat al muzicii de cameră având frecvent apariţii alături de împreună cu pianistul Martin Roscoe. Au susţinut recitaluri la Londra şi la Edinburgh Festival şi au înregistrat discuri cu Gershwin şi Rachmaninov.  Alte colaborări muzicale includ Cvartetul Maggini, cu care a înregistrat importante lucrări camerale britanice.

Peter Donohoe a realizat multe înregistrări rafinate pentru EMI Records pentru care a şi câştigat câteva premii precum Grand Prix International du Disque Liszt pentru sonata în si minor de Lizst şi un Gramophone Concerto pentru concertul pentru pian nr. 2 de Ceaikovski.  Înregistrările sale cu muzică de Messiaen cu Orchestra de Suflători Olandeză pentru Chandos Records şi Litolff pentru Hyperion au primit, de asemenea, aprecieri la scară largă. În 2001, Naxos a lansat un disc cu muzică de Finzi, prima dintr-o serie de înregistrări (în prezent 13 discuri) ce tind să aducă în atenţia publicului repertoriul pianistic britanic prin concerte şi înregistrări.