For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Piotr Anderszewski | George Enescu Festival

Piotr Anderszewski

Piotr Anderszewski este considerat unul dintre muzicienii de frunte ai generaţiei sale.

În stagiunile recente, a ţinut recitaluri la Barbican Centre şi Royal Festival Hall din Londra, Wiener Konzerthaus, Carnegie Hall New York şi Mariinsky Concert Hall din Sankt Petersburg. Colaborările sale cu orchestre au inclus apariţii împreună cu Berlin Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra, London Symphony Orchestra, Philadelphia Orchestra şi Royal Concertgebouw. De asemenea, a dat multe concerte în care a dirijat direct din faţa pianului cu orchestre precum Scottish Chamber Orchestra, Sinfonia Varsovia şi Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

Piotr Anderszewski a fost artist exclusiv al Warner Classics/Erato (cunoscut anterior drept Virgin Classics) începând din 2000. Prima sa înregistrare pentru respectiva casă de discuri a fost cea cu Variaţiunile Diabelli de Beethoven, care a câştigat o serie de premii, inclusiv Choc du Monde de la Musique şi un premiu ECHO Klassik. De asemenea, a înregistrat un CD nominalizat la Grammy, cu Partitele 1,3 şi 6 de Bach, plus un disc cu lucrări de Chopin, extrem de bine primit de critică. Afinitatea sa pentru muzica compatriotului său Szymanowski a fost surprinsă într-o înregistrare foarte admirată cu lucrările pentru pian solo ale compozitorului, discului fiindu-i decernat premiul Classic FM Gramophone în 2006, pentru cel mai bun disc instrumental. Cea mai recentă înregistrare a sa dedicată lucrărilor pentru pian solo de Robert Schumann a luat premiul ECHO Klassik în 2011 şi două premii ale BBC Music Magazine în 2012, inclusiv premiul Recording of the Year.

Recunoscut pentru intensitatea şi originalitatea interpretărilor sale, Piotr Anderszewski a fost remarcat prin câteva premii de mare prestigiu, câştigate de-a lungul carierei, inclusiv prestigiosul premiu Gilmore, oferit o dată la patru ani unui pianist cu un talent excepţional.

De asemenea, a fost subiectul a două documentare premiate aparţinând cineastului Bruno Monsaingeon, pentru ARTE. Primul dintre acestea, Piotr Anderszewski interpretează Variaţiunile Diabelli (2001) explorează relaţia specială a lui Anderszewski cu opusul 120 de Beethoven, iar al doilea, Piotr Anderszewski, Călător Neobosit (2008) este un portret artistic neobişnuit, care surprinde reflecţiile lui Anderszewski despre muzică, interpretare şi rădăcinile sale polono-maghiare. Un al treilea film realizat tot de Monsaingeon, Anderszewski cântă Schumann, a fost produs pentru televiziunea poloneză şi a fost difuzat pentru prima oară în 2010.

În stagiunea 2014-15, Anderszewski poate fi ascultat în recital la Wiener Konzerthaus, Concertgebouw Amsterdam şi Carnegie Hall din New York. Angajamentele sale orchestrale includ apariţii cu London Symphony Orchestra, NHK Symphony Orchestra şi Wiener Symphoniker, pe lângă trei apariţii la Bamberg în cadrul unei rezidenţe la Bamberg Symphony Orchestra. Alte momente notabile includ o serie de recitaluri cu baritonul Matthias Goerne la Viena, Berlin şi Londra.