For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Pittsburgh Symphony Orchestra | George Enescu Festival
PittsburghSymphonyOrchestra_Fisheye

Pittsburgh Symphony Orchestra

De mai bine de 115 ani, Orchestra Simfonică din Pittsburgh (PSO) a fost unul dintre elementele esențiale în peisajul cultural local. Cunoscută pentru calitatea artistică, PSO i-a găzduit de-a lungul timpului pe unii dintre cei mai buni dirijori și muzicieni ai lumii, dând mereu dovadă de un devotament puternic pentru regiunea Pittsburgh și cetățenii săi. Această tradiție a fost dusă mai departe în toamna lui 2008, când dirijorul austriac Manfred Honeck a preluat poziția de director muzical al PSO.

Lista dirijorilor recunoscuți pe plan internațional care au condus orchestra e deschisă de Victor Herbert, director muzical între 1898 și 1904, care a influențat dezvoltarea timpurie a PSO. El i-a urmat lui Herbert was Frederic Archer (1896-1899), primul dirijor al Orchestrei din Pittsburgh.

Spre sfârșitul anilor ‘30, orchestra a fost recunoscută drept una dintre instituțiile americane, la acea vreme fiind dirijată de maestrul Otto Klemperer. Dirijorii de dinaintea lui au fost Emil Paur (1904-1910), Elias Breeskin (1926-1930) și Antonio Modarelli (1930-1937). Au urmat Fritz Reiner (1938-1948), sub directoratul lui orchestra susținând primul turneu internațional și înregistrând primul disc. Următorii dirijori şi directori muzicali au fost William Steinberg (1952-1976), André Previn (1976-1984), Lorin Maazel (1984-1996), Mariss Jansons (1997-2004). La plecarea sa, PSO a creat un model inovator de leadership cu ajutorul consilierilor artistici Sir Andrew Davis, prim-dirijorul invitat Yan Pascal Tortelier și a dirijorului invitat Marek Janowski. Cei trei au asigurat conducerea artistică a orchestrei până în ianuarie 2007, când PSO l-a ales pe Honeck să preia frâiele. Ulterior, Honeck a acceptat extinderea contractului până la finalul stagiunii 2019-2020.

Cu un lung și remarcabil istoric de turnee naționale și internaționale, începute încă din 1900, PSO este una dintre cele mai renumite orchestre ale lumii. Până acum a susținut peste 35 de turnee internaționale, dintre care 19 europene, 8 în Orientul Îndepărtat și două în America de Sud. PSO a fost prima orchestră americană invitată să susțină un concert la Vatican (2004), reprezentație inclusă în cadrul celebrărilor Jubileului de argint al Papei Ioan Paul al II-lea.

Din 2006, PSO a început un parteneriat cu Allegheny Conference pentru dezvoltarea comunității și cu Alianța Regională Pittsburgh, folosind turneele internaționale și pentru a facilita dezvoltarea economică și noi discuții pentru investiții străine în regiunea Pittsburgh.

Orchestra susține dese turnee în America și, de-a lungul anilor, a cântat frecvent la Carnegie Hall în New York și la Centrul Kennedy din Washington, D.C.

Începând cu lansarea primului disc din 1941, PSO a adunat sute de discuri foarte apreciate, disponibile la casele de discuri PentaTone, EMI, Angel, CBS, Philips, MCA, New World, Nonesuch, Sony Classical și Telarc. Sub bagheta lui Lorin Maazel și alături de violoncelistul Yo-Yo Ma, orchestra a câștigat în 1992 un premiu Grammy pentru cel mai bun disc clasic, cu lucrări de Prokofiev și Ceaikovski.