For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Saleem Abboud Ashkar – George Enescu Festival
saleem-abboud-ashkar

Saleem Abboud Ashkar

„Ashkar tratează pianistica cu o grijă minunată, cu intuiţie şi perfecţiune tehnică dar şi cu o simţământ grozav pentru momentele poetice sensibile. Sfârşitul a fost o combinaţie de virtuozitate impunătoare şi o lejeritate cristalină a dexterităţii” (Frankfurter Allgemeine Zeitung / septembrie 2009: Ashkar / Chailly / Leipzig Gewandhaus)

Saleem Abboud Ashkar şi-a făcut debutul la New York Carnegie Hall la vârsta de 22 de ani şi de atunci a colaborat cu cele mai de seamă orchestre ale lumii, incluzând Filarmonica din Viena, Filarmonica din Israel, Chicago Symphony, Filarmonica La Scala, Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Simfonică Germană din Berlin şi Orchestra Simfonică a Oraşului Birmingham.

Apare frecvent în compania dirijorilor Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Riccardo Muti, Lawrence Foster, Bertrand de Billy, Philip Jordan şi Ludovic Morlot, realizând un debut de mare succes cu Christoph Eschenbach şi Orchestra NDR din Hamburg, cu care a fost imediat reinvitat să cânte, Eschenbach invitându-l pe Ashkar să interpreteze concertul pentru pian de Schumann cu Orchestra Simfonică din Düsseldorf în cadrul concertului aniversar Schumann din iunie  2010.

Vara trecută a fost reinvitat de către Riccardo Chailly să efectueze un turneu cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig, interpretând primul concert pentru pian de Mendelssohn, un turneu ce a inclus apariţii la festivalurile Proms şi Lucerna, celebrând bicentenarul compozitorului. Atât Chailly cât şi Orchestra l-au invitat din nou pe Ashkar să lucreze cu ei în sezoanele următoare. Alte apariţii viitoare includ invitaţii de a cânta cu Orchestra Simfonică Radio din Berlin şi Kazushi Ono, Filarmonica din Bergen Philharmonic şi Nikolaj Znaider, Orchestra Mariinsky, Orchestra Teatrului Regal Danez, NDR din Hamburg, ca şi în recitaluri la Milano, Florenţa, Concertgebouw, Orchestra Simfonică Naţională Daneză şi la festivalul Brescia Bergamo.

Un dedicat al recitalurilor şi muzicii de cameră, Ashkar apare regulat în centre muzicale precum Concertgebouw, Mozarteum Salzburg, Musikverein din Viena, Conservatorio Guiseppe Verdi din Milano şi la festivaluri cum sunt cel de la Salzburg cu Filarmonica din Viena, Proms cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig, la Tivoli cu Orchestra Filarmonicii din Israel şi Zubin Mehta, la Lucerna, Ravinia, Risor, Menton şi la festivalul de pian de la Ruhr, colaborând cu artişti ca Daniel Barenboim, Nikolaj Znaider şi Waltraud Meier.

Născut în 1976 la Nazaret, Ashkar a studiat la Academia Regală de Muzică din Londra şi la Hochschule für Musik din Hanovra, Germania.