For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Scottish Ensemble | George Enescu Festival
scottish-ensemble

Scottish Ensemble

Redefinind orchestra de coarde, Scottish Ensemble inspiră publicul cu interpretări vibrante care reprezintă experiențe puternice, solicitante și pline de satisfacții. Cunoscută atât în Regatul Unit, cât și în străinătate, pentru versatilitatea și programarea sa ambițioasă, orchestra Scottish Ensemble încearcă să creeze parteneriate bogate care depășesc granițele genurilor, geografiei și stilurilor muzicale.

Înființată în 1969 și având sediul în Glasgow, Scottish Ensemble este singura orchestră profesionistă de coarde din Regatul Unit, creată în jurul unui nucleu de muzicieni de coarde care cântă împreună sub îndrumarea directorului artistic Jonathan Morton. Stilul distinct de programare al Scottish Ensemble contopește muzică din diverse epoci, oferind perspective noi și realizând legături neașteptate. Interpretând în picioare, muzicienii aduc o dinamică energică și pasională fiecărui spectacol, atât în sala de concerte, cât și în cadrul programului amplu al Scottish Ensemble de activități educaționale și de sensibilizare. Munca sa în acest domeniu a fost dezvoltată și mai mult în 2012, odată cu lansarea programului de Rezidență în oraș (City Residency), cu scopul de a antrena comunitățile din jurul locațiilor majore în care Scottish Ensemble desfășoară turnee, oferindu-le muzică de înaltă calitate, în moduri care sunt relevante pentru acestea. Rezidențele adaptate de patru zile au inclus: evenimente de noapte, pop-up performances, masterclass-uri, sesiuni de instruire, interpretări gratuite, proiecte de colaborare cross-genre și evenimente participative, inclusiv ceaiuri dansate și cèilidh (reuniuni sociale galeze).

Hotărâtă să dezvolte repertoriul de coarde, orchestra Scottish Ensemble caută piese neobișnuite, și a comandat un catalog cuprinzător care să includă lucrări noi ale unora dintre cele mai strălucitoare voci din industria muzicală de astăzi. În ultimii ani, acestea au inclus compozitori precum Sir John Tavener, James MacMillan, Sally Beamish, Martin Suckling, John Woolrich, Craig Armstrong, Luke Bedford și Thea Musgrave.

Reputația de primă clasă a Scottish Ensemble atrage colaborări cu soliști de talie mondială, inclusiv trompetista Alison Balsom; tenorul Toby Spence; violonistul Anthony Marwood; violoncelistul Pieter Wispelwey și violistul Lawrence Power. Scottish Ensemble acceptă, de asemenea, colaborări cu muzicieni de tradiții diferite, interpretând alături de folkiștii scoțieni Catriona McKay, Chris Stout, și Aly Bain; DJ Alex Smoke; violonistul finlandez Pekka Kuusisto și basistul american Edgar Meyer. Cel mai recent, Scottish Ensemble a colaborat cu unul dintre cei mai importanți artiști ai Scoției, Toby Paterson, într-un proiect ambițios de forme artistice care îmbină muzica, arta și arhitectura.

În afara interpretărilor din întreaga Scoție, Scottish Ensemble susține o serie anuală de concerte la Wigmore Hall, în Londra, și a fost invitată la BBC Proms și la festivalurile Edinburgh International, City of London, Aldeburgh și St. Magnus. Invitațiile recente la turnee din străinătate au avut ca rezultat angajamente în Belgia, Austria, Turcia, Taiwan și China. În 2013, Scottish Ensemble a pornit într-un turneu de 11 spectacole în Statele Unite ale Americii, unde a susținut concerte în săli prestigioase, inclusiv Walt Disney Hall și New York Town Hall. Catalogul vast de înregistrări ale Scottish Ensemble include CD-ul EMI Classics Italian Concertos with Alison Balsom, aflat în topul vânzărilor, cea mai recentă lansare fiind prima dintr-o serie de trei discuri scoase la faimoasa casă de discuri Linn Records.