For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Sir András Schiff | George Enescu Festival
schiff_Photo Credit Sheila Rock

Sir András Schiff

Aclamat de critici, András Schiff este dirijor, pedagog și lector de renume mondial. Născut în Budapesta, Ungaria, în 1953, András Schiff a început lecţiile de pian la vârsta de cinci ani cu Elisabeth Vadász. El a continuat studiile muzicale la Academia Liszt Ferenc cu profesorul Pál Kadosa, György Kurtág și Ferenc Rados, și în Londra cu George Malcolm.

Indiscutabil unul dintre cei mai proeminenţi susținători ale lucrărilor de claviatură de J.S. Bach, domnul Schiff a proclamat mult timp că Bach stă la baza creaţiilor sale muzicale. În noiembrie 2013, András Schiff îşi continua demersul său de două sezone, Proiectul Bach, când se întoarce în America de Nord, cuprinzând șase rectitaluri de Bach și o săptămână de muzică orchestrală de Bach, Schumann și Mendelssohn cu domnul Schiff la pian și pe podium. Proiectul va vizita Symphony Hall, fiind susținut de Simfonia San Francisco, Disney Hall, susținut de LA Phil, și New York City în parteneriat cu New York Philharmonic, Carnegie Hall, 92Y și Great Performers la Lincoln Center. Repertoriul pentru recitalurile din cadrul proiectului Bach va include The Complete Partitas și Goldberg Variations plus recitalurile finale ale domnului Schiff din San Francisco, Los Angeles, Boston, Toronto, iar New York va avea un program unic, ce va include lucrarea Diabelli Variations de Beethoven, urmată de Goldberg Variations. Totodată, András Schiff va susţine acest program monumental la Wigmore Hall din Londra pentru a celebra aniversarea sa de 60 de ani.

Dl. Schiff are în palmares o discografie prolifică, iar din 1997 a fost artist exclusiv pentru ECM New Series și producătorul său, Manfred Eicher. Înregistrările pentru ECM includ lucrările complete de muzică solo pentru pian de Beethoven și Janacek, două albume solo de piese pentru pian de Schumann, înregistrările secunde ale partiturilor lui Bach și Goldberg Variations, The Well Tempered Clavier, Books I and II şi în prezent, Diabelli Variations de Bethoveen înregistrate pe două instrumente: Bechstein din 1921 și un fortepiano original din Viena 1820 – locul și timpul compoziției.

András Schiff a lucrat cu majoritatea dintre cele mai importante orchestre și dirijori internaționali, dar acum el profesează în principal ca dirijor și solist. În 1999 el a creat propria sa orchestră de cameră, Cappella Andrea Barca, care constă în soliști internaționali, muzicieni de profil şi prieteni. El lucrează, de asemenea, în fiecare an, cu Philharmonia Orchestra și Chamber Orchestra of Europe.

Încă din copilărie era pasionat de muzică de cameră și din 1989 până în 1998 a fost director artistic al festivalului de muzică de cameră “Musiktage Mondsee” aclamat la nivel internaţional și susţinut în apropierea oraşului Salzburg. În 1995, împreună cu Heinz Holliger, el a fondat “Ittinger Pfingst Konzert” în Kartause Ittingen, Elveția. În 1998 domnul Schiff a început o serie similară, intitulată “Homage to Palladio “, la Teatro Olimpico din Vicenza. Din 2004 până în 2007 a fost artist rezident la Kunstfest Weimar. În sezonul 2007-2008 el a fost pianist rezident la Berlin Philharmonic.

András Schiff a fost distins cu numeroase premii internaționale și relația sa cu editorul G. Henle a continuat în următorii ani, cu o ediție în comun de concerte pentru pian ale lui Mozart și ambele volume ale lucrării The Well-Tempered Clavier.

În primăvara anului 2011, domnul Schiff a atras atenția din cauza opoziției sale cu privire la cea mai recentă lege mass-media maghiară și având în vedere atacurile la persoană care au urmat din partea unor naționaliști maghiari, a luat decizia de a nu urca pe scenă sau de a se restabili în țara sa de origine.

András Schiff a fost numit profesor de onoare de către școlile de muzică din Budapesta, Detmold și München, precum şi membru supranumerar special al Balliol College (Oxford, Marea Britanie). În decembrie 2013 el a primit Medalia de Aur a Societăţii Filarmonice Regale, cel mai prestigious premiu al său.