For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Sorin Lerescu | George Enescu Festival
sorin lerescu

Sorin Lerescu

Sorin Lerescu s-a născut în Craiova, la 14 noiembrie 1953. A studiat compoziţia la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu Tiberiu Olah şi Anatol Vieru. Studii postuniversitare cu Ton de Leeuw, Brian Ferneyhough, Morton Feldman.

În 1982 a fondat Grupul de Muzică Nouă Traiect (Premiul ATM în 1983), cu care a prezentat publicului, atât în ţară cât şi în străinătate, un număr mare de lucrări contemporane, acoperind un spectru larg de stiluri şi tendinţe estetice caracteristice muzicii de azi.

Creaţia sa include 5 simfonii, 5 concerte, 2 cantate, muzică instrumentală şi vocal-instrumentală, opera Urmuzica. Lucrări de Sorin Lerescu au fost publicate de Editura Muzicală din Bucureşti, Carciofoli Verlagshaus din Zürich (Elveţia) şi Lucian Badian Edtions din Ottawa (Canada).

Sorin Lerescu a deţinut numeroase funcţii: președinte al Secţiunii Naţionale Române a Societaţii Internaţionale de Muzică Contemporană (2003-2013), director artistic şi co-director artistic al Festivalului „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (Bucureşti 2004, 2009), al Festivalului Internaţional „Meridian, Zilele SNR-SIMC” (Bucureşti 2005-2012), fondator (în 1997) şi director artistic al Festivalului Internaţional „Întâlnirile Muzicii Noi” de la Brăila, preşedinte ale juriului Internaţional de compoziţie de la Plovdiv (Bulgaria, 2008), membru al Juriului Internaţional de compoziţie în Sofia (Bulgaria, 2010 şi 2013) şi Curitiba (Brazilia, în 2011), membru al Juriului internaţional de compoziţie „Valentino Bucchi” din Roma (2003) şi profesor invitat (master class de compoziţie), membru în juriul internaţional al ISCM-CASH Young Composition Award 2006 – ISCM World New Music Days 2006 Stuttgart (Germania).

În octombrie 2001, a fost invitat în Italia ca profesor de compoziţie la Istituto Musicale „Achille Peri” din Reggio Emilia. . În 2008 a fost invitat să susţină un curs de compoziţie la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara.

A obţinut premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru muzică de camera (2003), premiul „George Enescu” al Academiei Române pentru creaţia muzicală (2003), Meritul Cultural, Bucureşti (2004).

Sorin Lerescu este profesor de contrapunct şi compoziție la Facultatea de Arte a Universităţii Spiru Haret din Bucureşti.