For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser The Mariinsky Theatre Symphony Orchestra | George Enescu Festival
the-mariinsky-theatre-symphony-orchestra

The Mariinsky Theatre Symphony Orchestra

Orchestra Teatrului Simfonic Mariinsky este una dintre cele mai vechi din Rusia. Istoria sa datează încă din timpul celor mai vechi orchestre Imperiale din Sankt Petersburg, cuprinzând o perioadă de peste două sute de ani.

Epoca de Aur a orchestrei a început în a doua jumătate a secolului XIX, când aceasta era condusă de Eduard Napravnik, care a fost Director Artistic al orchestrei Teatrului Imperial timp de peste o jumătate de deceniu (din 1863 până în 1916). Mulţumită eforturilor sale, începând cu anul 1880, orchestra s-a numărat printre cele mai bune din Europa. Orchestra Mariinsky a avut onoarea de a fi primul ansamblu ce a interpretat multe capodopere ruseşti de operă şi balet ale secolelor XIX şi XX.

Orchestra Teatrului Mariinsky a contribuit la realizarea a nenumărate premiere ruseşti, precum şi a primelor montări ruseşti ale celor mai importante opere şi balete europene, incluzându-le aici pe cele scrise de Piotr Ilici Ceaikovski, Sergei Prokofiev, opere de Mikhail Glinka, Аlexander Dargomyzhsky, Аlexander Serov, Anton Rubinstein, Modest Musorgsky, Alexander Borodin, Nikolai Rimsky-Korsakov, Gioacchino Rossini, Wolfgang Amadeus Mozart, Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Richard Wagner şi Richard Strauss.

Orchestra Mariinsky a colaborat întotdeauna dirijori şi compozitori străluciţi, printre care Hector Berlioz şi Richard Wagner, Piotr Ilici Ceaikovski şi Gustav Mahler, Serghei Rachmaninov şi Jean Sibelius. Yevgeny Mravinsky şi-a început cariera la Orchestra Mariinsky. În a doua jumătate a secolului trecut, tradiţia  şcolii de dirijat din Sankt Petersburg a fost continuată de Eduard Grikurov, Konstantin Simeonov, Yuri Temirkanov şi Valery Gergiev, care a fost numit Dirijor Principal în 1988.

Sub bagheta maestrului Gergiev, Orchestra Mariinsky a devenit nu doar una dintre cele mai mari ansambluri de operă şi balet din lume, dar şi o orchestră simfonică de prim rang. În decembrie 2006, Valery Gergiev şi orchestra au completat integrala simfoniilor de Şostakovici, marcând un secol de la naşterea marelui compozitor în mai multe capitale mari ale lumii şi universităţi din Rusia şi Statele Unite.

În ultimii ani, unele din cele mai apreciate publicaţii din lume au inclus Orchestra Simfonică Mariinsky pe lista celor mai bune orchestre ale lumii. Astfel, în 2008, Orchestra Mariinsky a apărut pe lista celor mai bune 20 de ansambluri ale lumii publicată de Gramophone. În 2009, The Financial Times a inclus Orchestra Mariinsky pe lista celor mai bune 10 ansambluri din lume.

În mai 2009, Teatrul Mariinsky a lansat propria sa marcă de înregistrări: “Mariinsky”. Folosind tehnologie high-definition, toate înregistrările au loc la noua Sală de Concert a Teatrului Mariinsky, a cărei acustică excepţională a fost apreciată la scară largă. Primele două lansări sub această marcă (Opera Naşul şi Simfoniile nr. 1 şi 15 de Şostakovici) au fost imediat listate ca “Cele mai bune înregistrări ale lunii” pe întreg teritoriul Europei, Statelor Unite şi Asiei şi au fost nominalizate la premiile Grammy. Curând după aceea, două noi înregistrări au fost lansate, cu Uvertura 1812 de Ceaikovski şi Concertul pentru pian nr. 3 şi Rapsodia pe o temă de Paganini de Rachmaninov  (cu pianistul Denis Matsuev). În anul 2010 au urmat noi lansări cu Parsifal de Wagner (cu Violetta Urmana şi Rene Pape) şi o înregistrare cu lucrări de Igor Stravinsky.