For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Thierry Escaich – George Enescu Festival
Thierry Escaich

Thierry Escaich

Thierry Escaich, compozitor recunoscut international, organist și improvizator, este o personalitate importantă pe scena muzicală contemporană, dar și una dintre cele mai originale. El consideră cele trei aspecte ale artei sale ca fiind elemente indisociabile, lucrând cu aceeași vigoare pentru a traduce un univers interior luxuriant și o nevoie irepresibilă de exprimare.
Născut în 1965, Thierry Escaich a fost organist la Saint-Étienne-du-Mont din Paris din 1997, succedându-l pe Maurice Duruflé. Escaich are recitaluri în toată lumea, peste tot reușind să își entuziasmeze audiența, combinând piesele din repertoriu cu compoziții proprii și improvizații. De asemenea, excelează în acompaniamentul de pian și orgă pentru filmele mute.

Printre spectacolele recente le amintim pe cele din Philadelphia (în recital și ca solist cu Orchestra din Philadelphia și Christoph Eschenbach), Viena (recital la Konzerthaus, solist cu Orchestra din Paris și Paavo Järvi la Musikverein), Sankt Petersburg (recital la Teatrul Mariinsky, solist cu Orchestra Mariinsky și Valery Gergiev), Londra (recital la Proms), Berlin (recital la catedrală, solist cu Konzerthausorchester și Lothar Zagrosek), precum și concerte în New York, Los Angeles, Chicago, Toronto, Vancouver, Tokyo, Budapesta, București și Gdansk, la numeroase festivaluri atât în Franța, cât și în străinătate.

După stagii de rezidență la Orchestra Națională din Lille, Orchestra din Bretagne și Orchestra Natțională din Lyon, Escaich este în prezent compozitor asociat cu Orchestra Camera din Paris (din septembrie 2011). Repertoriul său are câteva sute de piese, interpretate de orchestre internaționale și artiști de top, primind trei trofee Victoires de la Musique pentru Compozitorul Anului (2003, 2006 și 2011). În 2010 el a compus un balet care a avut premiera la New York City Ballet fiind pus în scenă de coregraful Millepied Beniamin. Thierry Escaich a pregătit un libret de operă de Robert Badinter, inspirat de cartea lui Victor Hugo Povestea lui Claude Gueux (a avut premiera în martie 2013).

Începând cu anul 1992, Thierry Escaich a predat tehnici de scriere și improvizație la Conservatorul din Paris (CNSMD), în același loc în care obținuse opt premii. Diferitele fațete ale artei sale sunt ilustrate de o discografie bogată, în special albumele Accord/Universal și Indésens, aclamate de critică. Albumul Les Nuits hallucinées (2011), care a încununat rezidența sa cu Orchestra Națională din Lyon, a primit numeroase distincții, inclusiv premiul Choc de l’année de la revista Classicamagazine pentru una dintre cele mai remarcabile lansări ale anului.