For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Thomas Dausgaard | George Enescu Festival
Dausgaard__Thomas_2013b_PC_Ulla-Carin_Eckblom_72

Thomas Dausgaard

Thomas Dausgaard este prim dirijor al Orchestrei de Cameră din Suedia și dirijor laureat al Orchestrei Simfonice Radio Daneze, fiind dirijor principal între 2004 – 2011. El este renumit pentru programele sale inovatoare, pentru cunoaşterea în detaliu a muzicii de Langgaard și Nielsen şi pentru un catalog de înregistrări prolific. Thomas Dausgaard a apărut alături de multe dintre cele mai renumite instituții muzicale din lume, inclusiv cu Orchestra Filarmonicii din Munchen, Philharmonia Orchestra, Cleveland Orchestra, Orchestra Simofnică BBC la BBC Proms, SWR Stuttgart, Orchestre Philharmonique de Radio France, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra , Orchestra Filarmonică Regală din Suedia, Orchestra Națională Simfonică din Washington, Orchestra Simofnica din Toronto, Orchestra Simfonică din Seattle, Orchestra Centrului Național al Artelor din Ottawa, Filarmonica din Hong Kong și Orchestra Simofnică din Sydney. În sezonul 2013/14 maestrul a debutat cu Orchestra Simfonică din Londra și Orchestra de Cameră a Europei.

Thomas Dausgaard a creat profiluri distincte prin munca sa alături de Orchestra de Cameră din Suedia şi Orchestra Simfonică Radio Daneză. Împreună cu Orchestra de Cameră din Suedia, el a iniţiat faimosul program intitulat “‘Love, Hope and Destiny” cu soprana Nina Stemme care a fost descris de New York Times într-un spectacol la Centrul Lincoln: “… desenând un arc dramatic care s-a dovedit satisfăcător din punct de vedere emoţional, stimulând intelectul “[29 aprilie 2013, New York Times]. Cu Orchestra Simfonică Națională Daneză a iniţiat „Metro Concerts”- o serie de concerte de un succes răsunator- și, în 2009, el a supravegheat deschiderea sălii de concerte la Copenhaga proiectată de Jean Nouvel. El este, de asemenea, pasionat de muzică contemporană, interpretând în premieră lucrări de Penderecki, Dean, Volans, Vine, Albert Schnelzer și Norgard cu o gamă largă de orchestre.

Angajamentul său pentru educație şi copii este predominant în programele sale de concerte și în activitățile sale. O serie de concerte de mare succes pentru copii a fost iniţiată în colaborare cu Orchestra de Cameră din Suedia cu care acum a stabilit o colaborare periodică. Maestrul a mai apărut şi alături de orchestre de tineret din America de Nord și de Sud, Europa și Australia. El a susţinut masterclassuri la Conservatorul din Beijing, concerte de familie în întreaga Europă și a prezidat Concursul Malko pentru tinerii dirijori.

Un artist desăvârşit al muzicii înregistrate, Thomas Dausgaard are peste 50 de CD-uri apreciate de critici. Cicluri sale simfonice complete de Beethoven și Schumann cu Orchestra de Cameră din Suedia și ciclul Rued Langgaard cu Orchestra Simfonică Națională Daneză au fost primite cu multe aplauze şi ovaţii. Înregistrările sale recente includ un DVD cu Orchestra Simfonică Națională Daneză la casa de discuri Unitel Classica care prezintă spectacole live ale simfoniilor de Brahms, Dvorak, Sibelius și Nielsen. Privind în perspectivă, seria ceremoniilor de deschidere cu Orchestra de Cameră din Suedia înregistrată la casa de discuri BIS va continua cu lucrări de Bruckner, Ceaikovski, Ravel, și Wagner.

Thomas Dausgaard a fost onorat cu distincţia Crucea Ordinului Cavalerilor de către regina Danemarcei și a fost ales membru al Academiei Regale de Muzică din Suedia. Din fire natural, curios, și cu interese dincolo de muzică, el a vizitat triburile de vânătoare din Borneo, a voluntariat ca fermier în China și a trăit cu sătenii pe o insulă îndepărtată din Pacificul de Sud. În prezent, el trăiește în Danemarca, cu familia sa.