For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Tim Horton – George Enescu Festival
Tim Horton

Tim Horton

Tim Horton s-a născut la Brighton în 1974. La vârsta de 6 ani a început să ia lecţii de pian, iar trei ani mai târziu a intrat la Chetham’s School of Music din Manchester. I-a avut ca profesori pe Ryszard Bakst, Heather Slade-Lipkin şi Charles Hopkins. În 1995 Tim a absolvit Trinity College, Cambridge.

În 1995 Tim a fost solicitat printr-o notificare scurtă să-l înlocuiască pe Alfred Brendel în două interpretări ale Concertului pentru pian de Schönberg cu Orchestra Simfonică a Statului Birmingham şi Sir Simon Rattle la Symphony Hall, Birmingham şi Royal Festival Hall, Londra. De atunci, a interpretat alături de Orchestra Filarmonică Regală din Liverpool, Orchestra Simfonică din Bournemouth, Orchestra Simfonică din Trondheim şi Birmingham  Contemporary Music Group.

În 2005 Tim a fost ales ca bursier al Klavier Festival Ruhr, la recomandarea lui Alfred Brendel.

Muzica de cameră este interesul său principal. A avut apariţii ca pianist alături de Ensemble 360, încă de la înfiinţarea sa (2005). Acest ansamblu activează la Teatrul Crucible din Sheffield şi e alcătuit dintr-un cvartet de coarde, un cvintet de suflători, contrabas şi pian. Au lansat trei CD-uri cu muzică de Mozart, Spohr şi Beethoven.

Tim colaborează în duet cu violoncelistul Adrian Brendel. Au susţinut turnee în Spania, Germania, Italia şi Regatul Unit şi recitaluri anuale la Plush Festival. A mai cântat şi la Aldeburgh Festival cu Cvartetul Elias şi la Bath Festival. Tim a colaborat cu mulţi muzicieni de cameră cum sunt: Paul Lewis, Peter Cropper, Cvartetul Elias, Cvartetul Vertavo, Christian Poltera, Charles Owen şi membrii Trio-ului cu pian Kungsbacka. Face duet în mod frecvent şi cu violonistul Robin Ireland. CD-ul lor cu Şostakovici şi Prokofiev a fost lansat în 2010. În 2009 Tim a susţinut concerte la Essen şi Hanovra ca parte a ciclului conceput de Alfred Brendel.

Planurile de viitor includ apariţii la Festivalul Mendelssohn în Palatul Regal din Londra cu Cvartetul Elias, concerte în Germania şi turnee britanice cu Ensemble 360, o revenire la festivalul Cvartetului Vertavo în Elverum, Norvegia şi o înregistrare a Sonatelor pentru violă şi pian, împreună cu Henninge Landaas.