For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser AG Weinberger | George Enescu Festival
AG Weinberger

AG Weinberger

AG Weinberger este un artist “crossover” de talie internaţională în cea mai bună tradiţie a stilului muzical Eric Clapton, BB King, Van Morrison, Leon Russell, Zucchero – şi este o prezenţă unică în peisajul muzicii din România.

În România nu se poate vorbi despre Blues fără acest muzician de excepţie care este AG Weinberger. Eforturile sale de a promova cu zel misionar şi de a implementa acest gen în ţarǎ, dar şi atitudinea cât şi gândirea despre viaţă, a ceea ce se numeşte Blues, îi conferă statutul de “punct de pornire” al acestei mişcări muzicale în România.

Orădean la origine, chitarist, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio/tv şi producător de discuri, iniţiator al mişcării de cluburi, Weinberger este autoritatea incontestabila în domeniu. Supranumit Mr. Blues al României, AG Weinberger deţine cel mai mare record în rândul
artiştilor, atât în privinţa numărului de concerte susţinute într-un an (107 concerte în 2008, respectiv 115 în 2009 – 37.000 bilete vandute), cât şi pentru cele 28.000 de albume vândute, având cea mai ridicată cotaţie valorică a unui album muzical românesc.

AG Weinberger a lansat primul album de blues din România “Good Morning, Mr. Blues” (1996), urmat de “Standard Weinberger” (1997). Concertul de lansare de la Sala Radio, vizionat de 6 milioane de telespectatori, a avut menirea să scoată Blues-ul din underground şi să-l ofere publicului larg din România. Albumul a obţinut premiul “Cel mai bun disc de jazz al anului ’97” oferit de revista “Actualitatea Muzicală”. Au urmat albumele “Transylvania Avenue”, înregistrat la Budapesta (1999), “Nashville Calling”, înregistrat şi produs integral în SUA (2006), “Guitar Man vol.1 & vol.2” (2008).

A colaborat cu diverse teatre, pentru care a scris muzica de scenă: Teatrul de Stat Oradea: R. Nash, “Omul care aduce ploaia” (1983), W. Gombrowicz, “Yvona, Principesa Burgundiei” (1985),”Cenuşăreasa” (1986), Ion Creangă, “Ivan Turbincă” (1987); Teatrul de Stat Arad: D.R. Popescu, “Aceşti îngeri trişti” (1986); Allan Ginsberg, Jacques Prevert, “Blues al Tatălui Moarte ” (iniţiativă particulară, 1992); Teatrul L.S. Bulandra: Camil Petrescu, “Patul lui Procust” (1995); MorgenBerger – “De la Muntele Sinai la Muntele lui Venus” – specatcol extraordinar cu Maia Morgenstern si AG Weinberger (2007)

“Este pur şi simplu un monument al tezaurului muzicii americane, Blues-ul”, a scris săptămânalul naţional american de divertisment “Call Back Magazine”, în vreme ce B.B. King a spus despre A.G. Weinberger că este “un chitarist foarte bun, dinamic”, iarBruce Iglauer, de la Casa de Discuri Alligator Records a afirmat că este un“nume cu rezonanţă, cu o muzică bine cântată, bine înregistrată, bine orchestrată, bine produsă.”.

În 2006 AG Weinberger este ales Membru Asociat în NARAS (National Academy of Recording Arts and Science) din Statele Unite ale Americii – organizaţie care decernează premiile Grammy. De asemenea, este compozitor afiliat BMI (Broadcast Music, Inc.), membru afiliat The Blues Foundation cu sediul în Memphis, TN, USA, membru afiliat European Blues Union (Bruxelles), preşedinte al juriului festivalului de interpretare ‘Carpathia 2008’ Rzeszow, Polonia.

În 2007 a fost propus pentru nominalizare la premiile Grammy, pentru 7 categorii., iar din 2011 este realizatorul si gazda emisiunii “Acadeaua cea mai dulce emisiune” (TVR2).

În 2011 i-a fost conferit titlul “Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler”, la propunerea Ministerului Culturii, ca apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente.

Website: www.agweinberger.com