For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Alina Bottez – George Enescu Festival
Alina Bottez

Alina Bottez

Soprana Alina Bottez a obţinut licenţa şi diploma de master la secţia de canto a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, clasa Maria Slătinaru Nistor. Alina Bottez este de asemenea absolventă a Facultăţii de limbi şi literaturi străine (engleză – franceză) a Universităţii din Bucureşti, iar acum redactează un doctorat interdisciplinar în filologie şi muzicologie. Este Asistent universitar la Universitatea Bucureşti şi Profesor Asociat la universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Preocupată permanent de evoluţia sa profesională, Alina Bottez a urmat cursuri de perfecţionare cu soprana Agnes Giebel la Academia Muzicală Europeană din Bonn în 2000, cu baritonul Gabriel Bacquier la Toulouse în 2001, cu Ileana Cotrubaş la Bucureşti în 2003, cu Mariana Nicolesco la Brăila în 2004 şi cu tenorul Kaludi Kaludov la Bucureşti în 2009. A participat la concursuri de canto unde a obţinut numeroase premii: laureată a Internationaler Gesangswettbewerb des Kammeroper Schloss Rheinsberg (Germania), finalistă a Concursului de Roluri organizat de Opera din Clermont-Ferrand (Franţa) şi a Concursului Internaţional de Canto „Haricleea Darclée” (Brăila), Marele Premiu la Concursul Internaţional de Canto „Eugenia Moldoveanu” (Ploieşti), Marele Premiu la Concursul Naţional de Canto „Marţian Negrea” (Ploieşti), Premiul I la Concursul Naţional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea” (Slobozia), Premiul II şi Premiul Uniunii Compozitorilor la Concursul Naţional de Lied Romanesc (Braşov), Premiul III şi Premiul special „Valentin Teodorian” la Concursul Naţional de Interpretare a Liedului „Mihail Jora” (Bucureşti) şi Premiul II „Gaudeamus” la Concursul Internaţional de Canto „Sabin Drăgoi” (Timişoara).

Activitatea muzicală a Alinei Bottez se desfăşoară pe mai multe planuri: spectacole de operă – Le Nozze di Figaro de Mozart (Susanna), Il Matrimonio segreto de Cimarosa (Elisetta), La Voix humaine de Poulenc, Evghenii Oneghin de Ceaikovski (Tatiana), Faust de Gounod (Marguerite), The Bear de William Walton (Popova), Hänsel und Gretel de Humperdinck (Vrăjitoarea). De asemenea, Alina Bottez abordează muzica vocal-simfonică, liedul şi opereta. A cântat la Opera Naţională Bucureşti, Ateneul Român, Radiodifuziunea Română, Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Filarmonica „Marea Neagra” din Constanţa, Festivalul de teatru francez din Bucureşti (2003), Mozartfest Bucureşti-Viena (2006), Festivalul de muzică de cameră din Braşov (2006), Festivalul internaţional de teatru din Sibiu (mai 2007) şi Festivalul european de teatru din Sibiu (oct. 2007) (Sibiu – Capitală culturală europeană), Teatrul din Botoşani, Teatrul Municipal din Baia Mare.
Pe lângă activitatea din ţară, Alina Bottez cântă şi în străinătate: peste 30 de concerte şi spectacole în Germania (Alte Oper din Frankfurt – concert prezentat de Ks. Christa Ludwig; Bonn, Koblenz, Paderborn, Rüsselsheim, Festivalul Bad Lippspringe, etc.), dar şi în Franţa (Aix-en-Provence), Statele Unite ale Americii (Iowa), Polonia Varşovia, Płock), Finlanda (Filarmonicile din Turku, Pori, ş.a.) şi Africa de Sud (Pretoria).

Alina Bottez a făcut şi înregistrări pe CD/DVD: Oratoriul Bizantin de Paşti de Paul Constantinescu (alături de Eduard Tumagian; Fonoteca de Aur) şi Misa Tango de Luis Bacalov sub bagheta lui Horia Andreescu, opera contemporană Das verräterische Herz de Yuuko Amanuma şi un număr de lieduri enesciene.

În 2009 a fost membră a juriului Concursului de Arta Spectacolului din cadrul festivalului „Viaţa e frumoasă” (TNO „Ion Dacian”, Bucureşti). De asemenea, a colaborat cu Radio România Muzical şi Cultural în realizarea unor apreciate emisiuni de operă.