For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Andris Nelsons | George Enescu Festival
Dirijorul Andris Nelsons

Andris Nelsons

Andris Nelsons a fost numit noul director muzical al Boston Symphony Orchestra, începând din sezonul 2014-2015. Andris Nelsons şi-a făcut debutul la Boston Symphony Orchestra în martie 2011, dirijând Simfonia lui Mahler nr. 9 la Carnegie Hall. În vara anului 2012, Nelsons a debutat la Tanglewood, și în ianuarie 2013, la Symphony Hall. Această funcţie consolidează cariera lui Andris Nelsons, acesta ajungând unul dintre cele mai renumiţi dirijori pe scena internațională de astăzi, un nume distins atât pe podiumurile de operă cât și de concerte .

Din 2008, Nelson a fost directorul muzical al City of Birmingham Symphony Orchestra (CBSO) şi rămâne la conducerea orchestrei până în vara anului 2015, bucurându-se de sezoane aclamate de critici şi de un mandat remarcabil. Împreună cu CBSO, Nelson a desfăşurat turnee importante în întreaga lume, inclusiv apariţii regulate la festivaluri de vară precum Lucerna Festival, BBC Proms și Berliner Festspiele. Împreună, au concertat în principalele săli de concerte europene, inclusiv Musikverein, Viena, Théâtre des Champs Elysées, Paris, Gasteig și Auditorio Nacional de Música, Madrid. Nelsons şi-a făcut debutul în Japonia, în turneu cu Wiener Philharmoniker, și s-a reîntors să facă un tur în Japonia și în Orientul Îndepărtat cu CBSO în noiembrie 2013.

În următoarele câteva sezoane, el va continua colaborările cu Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker,Het Koninklijk Concertgebouworkest, Gewandhausorchester Leipzig, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks și Philharmonia Orchestra. Andris Nelsons este un oaspete obișnuit la Royal Opera House Covent Garden, Wiener Staatsoper și Metropolitan Opera din New York. În vara anului 2014, s-a întors la Bayreuther Festspiele ca director muzical pentru Lohengrin, într-o producție regizată de Hâns Neuenfels, care a avut premiera la Nelsons Bayreuth în 2010.

Cu CBSO, Nelsons are o colaborare captivantă cu Orfeo International: aceştia lucrează pentru a lansa toate lucrările orchestrale de Ceaikovski și o majoritate de lucrări de R. Strauss, prima lor lansare de Strauss împreună fiind lăudata de The Times: “una din cele mai somptuoase și rafinate partituri ale “Ein Heldenleben” pusă vreodată pe disc “. Majoritatea înregistrărilor lui Nelsons sunt recunoscute cu premiul Deutschen Schallplattenkritik iar în octombrie 2011, Andris Nelsons a primit prestigiosul ECHO Klassik de la German Phono Academy la categoria “Dirijorul anului “pentru înregistrarea lui cu CBSO a simofoniilor de Stravinski, ” Firebird “și “Symphony of Psalms”. Pentru înregistrări audiovizuale, el are un contract de exclusivitate cu Unitel GmbH, cea mai recentă lansare fiind un disc care îl include pe Dvorak, intitulat From The New World cu Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, lansat pe DVD și Blu-ray în iunie 2013.

Născut în Riga în 1978 într-o familie de muzicieni, Andris Nelsons şi-a început cariera ca trompetist la Orchestra Operei Naționale din Lituania înainte de a începe studiile de dirijat. Între anii 2006-2009 a fost dirijor principal la Nordwestdeutsche Philharmonie în Herford, Germania, iar între anii 2003-2007, director muzical al Operei Naționale din Letonia.