For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Anja Harteros | George Enescu Festival
AnjaHarteros01

Anja Harteros

„Soprana secolului”, „ Stradivarius al vocilor” sunt câteva dintre atributele adresate tinerei artiste de către critici, colegi și fani înfocați ai Anjei  Harteros. Artista însăși a spus într-un interviu despre apropierea pentru rolurile pe care le interpretează. „Pentru a exprima adevărul în muzică, sufletul și sentimentele unui individ trebuie să fie implicate în proces.”

Aceasta este simbioza unei prezențe pe scenă intense, un control perfect al vocii și o sensibilitate muzicală care o remarcă, atât în spectacole de operă și recitaluri de lieduri, ca pe un artist cu adevărat măreț.

Cariera sa internațională a început când a câștigat în 1999 competiția „Cardiff Singer of the world” și înainte de asta, artista fiind invitată la toate operele importante din lume: Opera Metropolitană din New York, La Scala în Milano, London’s Royal Opera House Covent Garden, Opera de Stat din Munich, Viena, Berlin, Hamburg și Dresden, precum și operele din Florența, Amsterdam, Paris, Geneva, Tokyo și multe altele, plus la Festivalul Salzburg.

Repertoriul său vast cuprinde roluri principale precum Contessa (Le Nozze di Figaro), Donna Anna ( Don Giovanni), Elettra (Idomeneo), Mimi ( La boeheme), Tosca ( Tosca), Feldmarschallin (Der Rosenkavalier), Ariadne ( Ariadne Auf Naxos), Elisabetta ( Don Carlos), Alice Ford ( Falstaff), Leonora( Il trovatore, forza del destino), Violetta Valéry( La Traviata), Desdemona ( Otello), Amelia ( Simon Boccanegra), Elsa ( Lohengrin), Elisabeth ( Tannhauser), Alcina și Arabella.

Anja Harteros colaborează cu dirjori de renume precum Daniel Barenboim, Ivor Bolton, Sir John Eliot Gardiner, Bernard Haitink, Marek Janowski, Mariss Jansons, Philipp Jordan, James Levine, Fabio Luisi, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Kent Nagano, Sir Roger Norrington, Antonio Pappano, Daniel Harding și Christian Thielemann.

În stagiunea 2013/2014, Anja Harteros este artist angajat la Filarmonica Essen, în timp ce va fi „In Focus” cu Filarmonia din Munich pentru câteva concerte. La Festivalul de Paști de la Salzburg din 2014 , sub bagheta lui Christian Thielemann, Anja Harteros va interpreta „Four Last Songs” de Richard Strauss și Malven ( premiera versiunii orchestrate de Wolfang Rihm) pentru prima dată. Anja Harteros va cânta de asemenea „Four Last Songs” alături de Zubin Mehta în Florența, Lorin Maazel în Munich și Essen, iar Ricardo Chailly în Milano.

În plus față de numărul participărilor sale la concertele de gală ( în Baden-Baden și Essen), ne putem gândi la rolul ei de debut ca Leonora în „La Forza Del Destino” de Verdi la Opera de Stat Bavareză din Munich în decembrie 2013. Anja Harteros va oferi recitaluri de lieduri la Opera de Stat din Viena, La Scala în Milano, Filarmonica din Essen și Opera de Stat Bavareză în Munich.

Pentru recunoașterea rezultatelor sale artistice impresionante, i-a fost acordat titlul onorific al  Kammersängerin din Bavaria în iulie 2007. În 2009 a fost aleasă cântăreața anului, în 2010 a primit premiul Operei Cologne, iar în 2013 a fost premiată cu „Europamedaille” din partea Bavariei.

Lansările CD-urilor și DVD-urilor sale includ La Traviata și Alcina (Farao Classics și Arthaus Musik), Idomeneo și Lohengrin ( Decca), arii de Mozart ( Sony/BMG; RCA Red Steal), Strauss: Four Last Songs Sony/BMG Classical, BR-Klassik, and streaming live on arte), Simon Boccanegra (Arthaus Musik) și requiem de Verdi și Don Carlos(EMI și Decca). Albumul său de lied-uri(edel/Berlin Classics) intitulat “Von ewiger Liebe”  i-a adus  Anjei Harteros premiul Criticilor de Arta Francez “Orphée d’or” in luna mai a anului 2010, în timp de Traviata ei a fost nominalizată pentru premiile Grammy.