For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Bertrand de Billy | George Enescu Festival
Bertrand de Billy

Bertrand de Billy

Născut în Paris, unde a studiat muzica, Bertrand de Billy şi-a început cariera ca membru al unei orchestre, apoi a devenit dirijor. A fost capelmaistru și director muzical la Teatrul Anhaltisches din Dresda (1993–1995) şi la Opera Populară din Viena (1996-1998), director muzical la Gran Teatru del Liceu din Barcelona (1999-2004) şi director muzical al Orchestrei Simfonice de Radio din Viena (până în 2010).

A evoluat pe scena operelor de stat din Viena, Berlin, Hamburg și Munchen, pe cea a Operei Regale Covent Garden din Londra, a Teatrului de Operă „La Monnaie” din Bruxelles, a Operei Naționale din Paris și a Operelor din Washington și Los Angeles. Din 1997 este invitat special al Metropolitan Opera din New York, iar din 2002 numele lui se regăsește în programul Festivalului din Salzburg. Pe plan internațional a concertat alături de orchestre de top, printre care Orchestra Cleveland, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Capela de Stat din Dresda, Orchestra din Paris, Orchestra Simfonică din Viena, dar și alături de Orchestra Muzeului din Frankfurt, Filarmonica din Hamburg, RSB Berlin, Orchestra Filarmonică din Berlin, Filarmonica din Dresda.

Strâns legat de Teatrul, Musikverein şi Sala de Concerte din Viena, e la fel de atașat și de Opera de Stat din Munchen sau cea din Frankfurt. A înregistrat numeroase CD-uri și DVD-uri: ciclul extrem de comentat Mozart / Da Ponte, alături de Orchestra Simfonică de Radio din Viena, opera Tiefland a lui Albert, Ariana și Barbă Albastră a lui Dukas, două discuri cu pasaje din Tristan și Isolda a lui Wagner şi multe lucrări orchestrale diverse, de la Haydn la muzică contemporană.

Bertrand de Billy a primit însemnele de Comandor al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, fiind învestit și cu Ordinul Național de Merit pentru Arte și Litere în Franța. În 2010, Guvernul austriac l-a recompensat cu “Goldene Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich”. Dirijorul este și membru al “Europäischen Musiktheater-Akademie”.