For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Cristian Mihăilescu | George Enescu Festival

Cristian Mihăilescu

Regizorul Cristian Mihăilescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, secţia Canto, ulterior urmând cursurile postuniversitare de regie de operă ale Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. În calitate de  solist la Opera Naţională din Bucureşti (tenor), a interpretat 47 de roluri de la Mozart la Stravinski, inclusiv Verdi, Puccini, Offenbach şi Johann Strauss. De asemenea, a participat la numeroase festivaluri şi a susţinut concerte şi spectacole pe toate marile scene ale ţării, dar și turnee artistice, care l-au purtat în Italia, Germania, Grecia, Spania etc. În Italia, la Pescara i s-a decernat Premiul “Pantheon”. A înregistrat mai multe discuri şi a participat la numeroase emisiuni de radio şi TV, totodată scriind peste 1000 de articole de critică muzicală în majoritatea publicaţiilor de specialitate. Este singurul român membru al Academiei Europene de Teatru Muzical de la Viena şi al Asociaţiei « Eurolyrica », ce reuneşte cei mai importanţi directori de operă din Europa. De două zeci de ani, susţine cursul de regie “Cristian Mihăilescu”, în Japonia, la Tokyo, Nagasaky, Saytama.

Regizor de notorietate internaţională, a pus în scenă spectacole de operă în numeroase ţări, printre care: “Madame Butterfly” la Nagasaki, “Balul mascat” la Tokyo, “Pescuitorii de perle” în Olanda, “Cosi fan tutte” şi “Carmen” la Toulon (Franța), “Elixirul dragostei” la Limoges (Franţa), “Rigoletto” la Pisa (Italia), Don Giovanni la Braşov (România). A primit toate premiile pentru regie existente în România, pentru “Bărbierul din Sevilla” montat la Braşov. A primit, de asemenea, premiul “Regizorul Anului”, decernat de Uniunea Compozitorilor, pentru “Otello”; Premiul Uniunii Criticii Muzicale pentru “Cel mai bun moment liric” (“I Capuletti ed I Montecchi”, în 1997) şi Premiul “Cel mai bun spectacol al anului” pentru “Traviata” pe scena Operei Naţionale din Bucureşti. Pe de altă parte, a fost distins cu alte premii cum ar fi: “Premiul pentru Management Artistic” în 1994, atribuit “Celui mai bun director” de operă din România. De două ori, în 1994 şi respectiv în 1996, Premiul “Omul de Cultură al anului”. Din 1996 este membru permanent al juriului “Concursului Internaţional de canto” de la Marmande (Franţa) iar din 2003 face parte din juriul Concursului Internaţional de Canto de la Montreal (Canada). În septembrie 2006 a făcut parte din juriul Concursului Internaţional de Canto “Jullian Gayarre” de la Pamplona (Spania). În anul 2002 a fost distins cu “Premiul de Excelenţă” al Fundaţiei pentru dezvoltare regională Transilvania.

În prezent, Cristian Mihăilescu este regizor la Opera Comică pentru Copii, unde, în această stagiune, semnează regia pentru spectacolele “Hänsel și Gretel”, “Poveste de Crăciun”, “Flautul Fermecat” și “Münchhausen – Stăpânul minciunilor”, operă ce are premiera în cadrul Festivalului Enescu.