For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Dorel Fodoreanu | George Enescu Festival
dorel_fodoreanu

Dorel Fodoreanu

Născut în Cluj – Transilvania (provincie situată în partea de nord a României), elev al ilustrului profesor Georges Iarosevici (discipol al lui Julius Klengel), Dorel Fodoreanu este laureat al Academiei de Muzică din București în 1973. Un an mai târziu, el este absolvent al noii clase de solişti creată în același an la conservator. Numit violoncelist solo în cadrul Filarmonicii George Enescu, el desfășoară o activitate intensă atât solo cât şi ca muzician de cameră.

La sfârșitul anilor 1970 înfiinţează Enescu Quartet, care se va muta la Paris, unde este şi în prezent. Activitatea artistică a cvartetului are loc în aproape fiecare țară din Europa, precum și în Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, Insula Mauritius etc. Dorel Fodoreanu a fost unul dintre primii artişti din România invitaţi în calitate de solist la Filarmonica George Enescu la câteva zile după revoluția română din 1989.

Laureat al Concursului Internațional de la Paris în 1981, laureat al Academiei Franceze în 1987 cu Enescu Quartet, el obține, de asemenea, premiul Mihail Jora în 1990. Din 1993, predă la Universitatea Paris-Sorbonne, este artist invitat și susţine massterclasuri la Universitatea Central Florida (UCF Orlando) și la Fundația Fletcher de Durham (Carolina de Nord), este violoncelist invitat la Barcelona Orchestra – Catalogna și la Arturo Toscanini Filarmonica din Parma. El a fost făcut parte din juriul competiţiilor internaţionale de la Paris în 1987, din Sankt Petersburg în 1997 (Tchaïkowski Junior) și din juriile conservatoarelor din Paris, Lyon și Marseille.

El a susţinut masterclass-uri în Marea Britanie şi la Palacio Real din Madrid, fiind solicitat de guvernul Aragonului pentru a preda lecţii de interpretare  în Albaracin, Alcaniz și Burgos. La începutul anului 2000, Dorel Fodoreanu a cântat preludiul primei suite de Bach în campania de publicitate “Nouveau Siècle” pentru France Telecom.