For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Elena Pankratova | George Enescu Festival
pankratova

Elena Pankratova

Combinația de sensibilitate muzicală, tehnică la superlativ și prezența scenică spectaculoasă o plasează pe Elena Pankratova în mijlocul noii generații de soprane dramatice. Succesul extraordinar al primului său rol – soţia lui Dyer în Die Frau ohne Schatten de Strauss –  la Florence May Festival în 2010, sub conducerea maestrului Zubin Mehta s-a dovedit a fi un progres important pentru cariera ei. De asemenea, a reușit să primească invitații de la teatre de renume precum La Scala (2012), Teatro Colon Buenos Aires (2013), Opera de stat bavareză  din Munchen (2013) și Royal Opera House Covent Garden (2014). Interpretarea rolului din opera lui Strauss a fost încoronată cu un success răsunător.

Născută în Ekaterinburg, unul din cele mai mari centre industriale și culturale ale Rusiei, Elena Pankratova a studiat inițial arta dirijjorală și pian în orașul ei natal, înainte de a absolvi (cu magna cum laude), în calitate de cântăreață și actriță la Conservatorul de stat din St. Petersburg. Ea a fost câștigătoarea a mai multor concursuri internaționale de canto din Italia și Spania și a lucrat ani de zile cu marea soprană Renata Scotto, lărgindu-şi astfel perspectivele în repertoriul italian.

Angajamentul iniţial pentru operă a avut loc la Staatstheater din Nuremberg, unde a atras curând aprecieri în roluri variate precum Amelia în Ballo în Maschera de Verdi, rolul principal în Tosca, Lady Billows în Albert Herring, și contesa Almaviva în Nunta lui Figaro. În Basel, ea a interpretat rolului lui Alice în Falstaff (cu același rol a debutat la Teatro Colon din Buenos Aires în 2010), Elisabeth în Tannhäuser, Requiem de Verdi și rolul principal din Norma de Bellini.

Evenimentele importante din cariera domnișoarei Pankratova includ Odabella în Attila de Verdi la “La Scala”, Sieglinde în Florenţa, Leonora în Îl Trovatore în Stuttgart, Dortmund și Moscova, Turandot la Bonn, Bologna și Florența, Elektra în Bari, Gutrune şi 3rd Norn în Götterdämmerung la Palacio de Bellas Artes din Mexico City, Saffi în Zigeunerbaron de J. Strauss la Festivalul de Operetă din Mörbisch (Austria), Leonora în La Forza del Destino la Nationaltheater Mannheim și la Teatrul Bremen, Norma în Düsseldorf, Rosalinde la Alte Oper în Frankfurt, Senta în Olandezul Zburător la Frankfurt, Koln și la Savonlinna Opera Festival (Finlanda), Santuzza în Cavalleria rusticana în Livorno, Pisa, Lucca și Modena, Ariadna în Bonn şi Munchen, Tosca la Bridgewater Hall din Manchester, Festivalul Ludwigsburg, în Frankfurt, Stuttgart și Oslo și Abigaille în Nabucco în Frankfurt, Hamburg, Rotterdam, Den Haag, Bavarian State Opera și Mexico City.

Cântăreaţa a primit, de asemenea, o apreciere entuziastă atât de la critici cât şi de la public deopotrivă pentru interpretările sale din Stabat Mater de Pergolesi la Sala Kioi din Tokyo, Simfonia nr. 14 de Shostakovich la Prinzregententheater din München, Simfonia nr. 2 de Mahler la Alte Oper din Frankfurt, Una Poenitentium în Simfonia a 8-a de Mahler la Festivalul MITO în Torino și Magna Peccatrix la Festivalul de Muzică din Beijing în 2011, precum şi Stabat Mater de Rossini în Marsilia în 2012.

Soprana a colaborat cu dirijori precum Zubin Mehta, Kent Nagano, Kirill Petrenko, Ralf Weikert, Semyon Bychkov, Ştefan Soltesz, Charles Dutoit, Rudolf Bibl, Massimo Zanetti, Marc Albrecht, Paolo Carignani, Gianandrea Noseda, Julia Jones, Marc Soustrot, Giuliano Carella, John Fiore, Marco Guidarini, Jonathan Nott and Axel Kober, şi cu directori de teatru precum Tim Albery, Ştefan Herheim, Claus Guth, Chen Kaige, Sergio Vela, Nigel Lowery, Paul Curran, Anthony Pilavachi, Carlus Padrissa, Roberto De Simone,Tilmann Knabe, Andreas Homoki, Roberto Oswald și Krzysztof Warlikowski.

Angajamentele viitoare ale Elenei Pankratova includ Elektra în Dresda, Die Frau ohne Schatten, Turandot și Venus în Munchen, Fidelio în Geneva,  Nabucco în Barcelona și Ortrud la Deutsche Oper Berlin.