For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Emanuel Ax | George Enescu Festival
emanuel ax

Emanuel Ax

Născut în Liov, Polonia, Emanuel Ax s-a mutat împreună cu familia în Winnipeg, Canada, când era copil. A studiat la prestigioasa Școală Juilliard cu ajutorul unei burse oferite de programul Epstein al organizației Boy Clubs din America, câștigând și premiul Tânărul Artist al Anului. Pe lângă acestea, a studiat franceza la Universitatea Columbia. Cunoscut pe plan internațional după ce a câștigat în 1974 primul premiu Arthur Rubinstein la Competiția Internațională de Pian din Tel Aviv, Emanuel Ax și-a adăugat în palmares cinci ani mai târziu și râvnitul premiu Avery Fisher.

În cadrul stagiunii 2011-2012 a concertat cu orchestrele simfonice din Boston, Houston, Toronto, Philadelphia, Pittsburgh, Detroit, Cincinnati, New York, dar și alături de Filarmonica din Los Angeles și Orchestra Simfonică din San Francisco, cu care mai colaborase pentru festivalul “American Mavericks”. Cu ocazia bicentenarelor lui Chopin și Schumann în 2010, în parteneriat cu Centrul Barbican din Londra, Concertgebouw din Amsterdam, Carnegie Hall din New York, Filarmonica din Los Angeles și Orchestra Simfonică din San Francisco, Ax a inaugurat noi lucrări ale compozitorilor Thomas Adés, Peter Lieberson și Stephen Prutsman pentru trei recilaturile pe care le-a susținut alături de Yo-Yo Ma și Dawn Upshaw. Recent, a fost în turneu în Asia alături de Orchestra Filarmonică din New York, condusă de directorul muzical Alan Gilbert, și în Europa cu Orchestra de Cameră a Europei și Orchestra Simfonică din Pittsburgh, sub bagheta lui Manfred Honeck.

Din 1987 înregistrează alături de casa de discuri Sony Classical. Recent a înregistrat trio-urile lui Mendelssohn cu Yo-Yo-Ma și Itzhak Perlman, Enoch Arden de Strauss, narat de Patrick Stewart și discuri pentru pian de Brahms și Rachmaninoff cu Yefim Bronfman. Pentru cel de-al doilea și al treilea volum din ciclul sonatelor pentru pian ale lui Haydn a primit două trofee GRAMMY®. În plus, a înregistrat alături de violoncelistul Yo-Yo Ma sonate pentru violoncel și pian de Beethoven și Brahms. În discografia sa se mai numără și albume cu concertele lui Liszt și Schoenberg, trei albume solo cu operele lui Brahms, un album cu tangourile lui Astor Piazzolla și înregistrarea în premieră a concertului pentru Century Rolls de John Adams, alături de Orchestra Cleveland. În cadrul stagiunii 2004-2005, Emanuel Ax a participat la realizarea documentarului BBC despre Holocaust, difuzat când s-au comemorat 60 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, documentar care a câștigat un premiu Emmy International.

În ultimii ani, pianistul a devenit tot mai interesat de muzica compozitorilor din secolul al XX-lea, cum ar fi John Adams, Christopher Rouse, Krzysztof Penderecki, Bright Sheng și Melinda Wagner. Emanuel Ax este pasionat și de muzica de cameră și a colaborat deseori cu artiști ca Young Uck Kim, Cho-Liang Lin, Mr. Ma, Edgar Meyer, Peter Serkin, Jaime Laredo și regretatul Isaac Stern. Ax locuiește în New York cu soția sa, pianista Yoko Nozaki, cu care are doi copii. Este membru al Academiei Americane a Artelor și Științelor și are două doctorate onorifice în muzică, acordate de universitățile Yale și Columbia.