For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Enrique Mazzola | George Enescu Festival
enrique mazzola

Enrique Mazzola

Dirijorul italian Enrique Mazzola este cel mai nou director muzical al Orchestre National d’Ile de France (ONDIF); el ocupă această funcţie din stagiunea 2012-2013. Unul dintre cei mai dinamici dirijori ai generației sale, Enrique Mazzola este expert în interpretarea belcanto-ului, fiind specializat și în lucrări din perioada clasică și de la începutul Romantismului. Născut în Spania, într-o familie de muzicieni, a început să studieze vioara și pianul de mic, iar apoi a absolvit Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano, în dirijat și compoziție.

Printre succesele lui recente se numără debuturi apreciate alături de Orchestra Age of Enlightenment, Filarmonica din Oslo, Orchestra de Cameră a Scoției, Filarmonica Noua Japonie, Orchestra Simfonică Taipei, Filarmonica din Bruxelles și Orchestra Simfonică Radio a Suediei. Printre concertele de operă pe care le-a susținut în ultima perioadă se numără cele de la Festivalul Glyndebourne (Cenușăreasa, Elixirul dragostei), Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Italianca din Alger), Opera din Nisa (Elixirul dragostei), Teatrul Național Nou din Tokio (Don Giovanni), Opéra du Rhin (Macbeth), Théâtre des Champs-Elysées, alături de Orchestre National de France (Don Pasquale), Deutsche Oper Berlin (Bărbierul din Sevilia, Falstaff) și Teatro alla Scala (Don Pasquale).

Mazzola a dirijat pe scena unor renumite festivaluri europene, conducând și noua producție a Falstaff la Festivalul din Aix-en-Provence; Opernfestspiele din München; Festival de Radio France; Festivalul de Operă Rossini; Bienala de la Veneția; Festivalul de Operă Wexford; Festival de Granada și Festivalul Buxton. Între 1999 și 2003 a fost director muzical și artistic al Cantiere Internazionale d’Arte din Montepulciano, unde a dirijat multe concerte simfonice și producții noi de operă alături de Orchestra Simfonică RNCM.

Un interpret desăvârșit de muzică contemporană, Mazzola a dirijat în 2010 mai multe lucrări contemporane, inclusiv câteva premiere alături de ONDIF și Orquestra Nacional da Porto. Tot el a dirijat și premiera mondială a „Il processo” de Colla, la Scala, „Il re nudo” de Luca Lombardi la Teatro dell’Opera din Roma, „Medusa” de Arnaldo De Felice la Bayerische Staatsoper, „Isabella” de Azio Corghi în cadrul Festivalului de Operă Rossini, cât și multe alte premiere alături de mari orchestre europene.