For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Iestyn Davies | George Enescu Festival
Iestyn Davies Photo: Marco Borggreve

Iestyn Davies

Aclamat ca fiind posesorul „uneia dintre cele mai renumite voci de contratenor din lumea contemporană” de către Independent și recunoscut drept „superb” de către New York Times, Iestyn Davies și-a confirmat statutul ca unul dintre cei mai promițători artiști, o stea în continuă ascensiune pe scena muzicală internațională, câștigând premiul pentru Tânăr Artist la Royal Philharmonic Society Awards în anul 2010.

După ce a absolvit programul de Arheologie și Antropologie din cadrul St John’s College din Cambridge, acesta a obținut DipRAM ( Recital Diploma/Orchestral Diploma) și i-a fost decernat premiul ARAM( Association Royal Academy of Music) din partea Royal Academy of Music din Londra.

Un contratenor versatil atât în viața privată, cât și pe scena de operă și de concert, Iestyn a interpretat rolul lui Ottone din „L’incoronazione di Poppea” de Monteverdi pentru  Zürich Opera și Festivalul de Operă Glyndebourne; Arsace din „Partenope” de Handel pentru New York City Opera; Oberon din „A Midsummer Night’s Dream” de Britten pentru Houston Grand Opera; Apollo din „Death in Venice” de Britten pentru  Opera Națională Engleză și „Hamor din Jephtha” de Handel pentru Welsh National Opera și Opera Națională din Bordeaux.

Cu reprezentații în întreaga lume, Iestyn și-a făcut apariția în concert la Teatro alla Scala, Milan împreună cu Dudamel, Concertgebouw și Tonhalle cu Koopman, Barbican, Théâtre des Champs-Élysées, Lincoln Centre și la  Royal Albert Hall în BBC Proms. Acesta a lucrat cu numeroase orchestre cunoscute  printre care se numără OAE, AAM, Orchestra de Cameră Scoțiană, Filarmonica din Londra, Britten Sinfonia, Concerto Köln, Concerto Copenhagen, Ensemble Matheus și Orchestra Simfonică din Bournemouth.

Colaborările viitoare de operă și concert îl vor surprinde pe Iestyn într-un moment de dublu debut la New York în recital la Carnegie Hall și Metropolitan Opera pe scena cărora a revenit în 2012 respectiv 2013. În Chicago va avea debutul la Lyric Opera în Rinaldo de Handel. Va debuta la La Scala în Milano în sezonul următor cu Death in Venice de Britten și în Marea Britanie unde va interpreta rolul lui Creonte (Niobe/Steffani) la Royal Opera House, Covent Garden și Oberon (A Midsummer Night’s Dream/Britten) la Opera Națională Engleză.

Iestyn continuă să se bucure de relația sa de succes cu Wigmore Hall unde a debutat solo cu Wigmore Live label, având recitaluri și concerte frecvente în sezoanele viitoare.

Fiind din ce în ce mai căutat,  discurile disponibile ale lui Iestyn includ două versiuni ale operei „Messiah” de Handel (New College Oxford, AAM/Naxos și Polyphony, Britten Sinfonia/Hyperion), „Griselda” de Vivaldi pentru Naïve, „Via Crucis” a lui Lukaswzewski și Handel – Chandos Anthems pe scena Hyperion, Flavio pentru Chandos de Handel alături de  Early Opera Company și Christian Curnyn, „Easter Oratorio” de Bach cu Retrospect Ensemble și în direct la Wigmore Hall cu propriul ansamblu, Ensemble Guadagni.

Pe DVD, Iestyn poate fi văzut interpretând „Ottone” (L’incoronazione di Poppea) pentru Glyndebourne Festival Opera sub batonul lui Emmanuelle Haïm pe DECCA și  în Opus Arte precum Spirit în Dido și Aeneas a lui Purcell pentru Royal Opera House cu Hogwood.

 „…un interpret instinctiv, cu o voce agilă și elegant controlată, tonul fiind întotdeauna extrem de expresiv”- Revista Oper, iulie 2010