For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Irina Iordăchescu | George Enescu Festival
Irina Iordachescu

Irina Iordăchescu

Soprana Irina Iordachescu s-a născut la București, într-o familie de artiști și este una dintre cele mai apreciate soliste de operă ale generației sale.

Palmaresul său cuprinde premii foarte importante la Concursuri Naționale și Internaționale ca : IONEL PERLEA (Marele Premiu), MIHAIL JORA (Premiul II) , G.B. VIOTTI (Premiul special “Cesare Bardelli“, Italia), MARIA CALLAS (Premiul III, Grecia), SYLVIA GESZTY (Premiul III, Spania), VICENZO BELLINI (Premiul II, Italia), IVC– s’ HERTOGENBOSH (Premiul III si Premiul Publicului, Olanda). In anul 2009, a primit “Premiul pentru cel mai bun solist de opera din Romania” acordat de Revista VIP.

A cântat roluri principale în producții de operă și concerte cu orchestra, pe scene importante din Europa, Asia și SUA ca : Teatro alla Scala din Milano (Italia), Teatro Dante Alighieri din Ravenna (Italia), Teatro Municipale di Piacenza (Italia), Teatro Massimo “Vicenzo Bellini“ din Catania (Italia), Festivalul de Opera de la Glydebourne (Anglia), Festivalul de Opera de la Sankt Margarethen (Austria), Sala de Concerte “Isaac Stern” – Carnegie Hall din New York (USA), Teatrul “Perez Galdos“ din Las Palmas (Spania), Opera Națională București (România), Opera Naționala Româna Cluj (România), Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” Constanta (Romania), Operele de Stat din Sofia, Russe, Plovdiv și Varna (Bulgaria), Thessaloniki Great Concert Hall (Greece), Sala de Concerte ”P.I. Ceaikovski” din Moscova, Sala Mare a Filarmonicii din Sankt Petersburg (Rusia), Sala Mare a Filarmonicii din Mulhouse (Franța), Salle Flagey din Bruxelles (Belgia), Sala Auditorium din Barcelona (Spania), Abay State Opera House din Almaty și Opera de Stat din Astana (Kazakhstan).

În anul 2005 a revenit pe scena Operei Naționale București (după debutul din 2001, în rolul Paminei din ”Flautul fermecat” de W.A.Mozart) unde, în continuare a debutat în rolurile principale ale operelor : Lucia di Lammermoor, La Traviata, Rigoletto, Don Pasquale (a cântat în Premiera din 2010), Le Nozze di Figaro, Cosi fan tutte (a cântat în Premiera din 2006), Flautul fermecat, Turandot, La Boheme, Văduva veselă, Elixirul dragostei etc.

In repertoriul vocal-simfonic a debutat în anul 2000 pe scena Ateneului Roman, alături de Filarmonica ”George Enescu”, în Missa în do minor de W.A. Mozart și, din acel moment, a cântat pe aproape toate scenele Filarmonicilor din țară în 26 de lucrări vocal-simfonice. În ultimii ani, a fost invitată ca solistă în diferite concerte cu orchestra în Germania, Luxembourg, Polonia, Turcia, Maroc, Italia, Israel, Bulgaria, Franța, Spania, Armenia, Grecia, Kazakhstan, Russia.

În ordinea cronologică a evenimentelor, în străinătate a avut șansa să lucreze cu iluștrii dirijori de talie internațională, cum ar fi : Riccardo Muti, Roberto Abbado, Paul Nadler, Mihail Tatarnikov, Marco Boemi, Nayden Todorov, Kirill Karabits, Jin Wang, Julian Kovatchef, Cyril Diederich, Koen Schoots, iar în România a cântat sub conducerea muzicală a unor dirijori de mare valoare și recunoaștere internațională, dintre care amintim : Cristian Mandeal, Cristian Badea, Horia Andreescu, Iurie Florea, Tiberiu Soare, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Cornel Trăilescu, Florentin Mihăescu, Ilarion I. Galati, cu regizori extraordinari ca Ermanno Olmi, Cristina Muti, Plamen Kartaloff, Renzo Giacchieri, Ruggero Cappuccio, Lee Blakeley și cu artiști de mare rezonanță ca Giuseppe Giacomini, Marcello Giordani, Kaludi Kaludov, Boiko Svetanov, Vittorio Grigolo, Georg Tichi, Eduard Tumagian etc.

În perioada Iunie – August 2012 a fost invitată să susțină rolul Musettei din “La Boheme” de G. Puccini, în toate spectacolele Festivalului de Operă de la Glyndebourne – Anglia.

În 2013, pe lângă prezența sa pe scena Operei Naționale București, a fost invitată să cânte pe scena ”Abay State Opera House” din Almaty (Kazakhstan ) în ”La Traviata” și a fost invitată să cânte la Ateneul Roman (în Recviemul de W.A. Mozart) alături de Maeștrii Cristian Badea și Horia Andreescu. De asemenea, a cântat pentru prima oară într-un concert extraordinar, alături de ”Orchestra de Tineret”, dirijat de Maestrul Cristian Mandeal.

Alte evenimente importante ale anului 2013 sunt recitalul ”Sub soarele Italiei” la Opera Națională București, invitația de a cânta în ”La Traviata” de G. Verdi la Astana Opera House din Astana (Kazakhstan), cu ocazia zilei de naștere a Președintelui Kazakhstanului și, din nou, în ”La Traviata” în cadrul Festivalului de Operă de la Varna (Bulgaria).

În Septembrie va cânta în cadrul Festivalului Internațional ”George Enescu” în ”Visul unei nopți de vară” de Felix Mendelssohn-Bartholdy, sub bagheta lui Sir Neville Marriner.

În toamnă debutează în rolul lui Mimi din ”La Boheme” de G. Puccini, pe scena Operei Naționale București și deschide stagiunea de concerte la Filarmonica din Timișoara cu ”Recviemul” de G. Verdi, sub bagheta Maestrului Gheorghe Costin.