For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Josè Maria Lo Monaco | George Enescu Festival
Josè Maria Lo Monaco

Josè Maria Lo Monaco

Josè Maria Lo Monaco s-a născut în Catania unde s-a specializat în pian şi a început să studieze canto alături de mezzo-soprana Bianca Maria Casoni. De la o vârstă foarte fragedă, a câştigat numeroase concursuri internaţionale (Viotti, Caruso, Zandonai, Corradetti) devenind rapid un punct de referinţă al noii generaţii italiene de mezzo. A debutat la Teatro alla Scala în “Dido şi Aeneas” de Henry Purcell sub bagheta lui Christopher Hogwood şi în “Petite Messe Solennelle” a lui Rossini.

În 2011 a cântat Cornelia alături de Ottavio Dantone în “Giulio Cesare” a lui Haendel; Alcina în “Orlando Furioso” a lui Vivaldi, alături de J.C. Spinosi în Bilbao şi în Valladolid; Tamiri în Farnace de Vivaldi la Théâtre de Champs Elysées; “Stabat Mater” de Rossini în Vatican sub bagheta lui J. L. Cobos pentru Papa Benedict al XV-lea şi preşedintele Republicii Italiene; Ottavia în “L’ Incoronazione di Poppea”de Verdi împreună cu Alan Curtis şi Pier Luigi Pizzi în Firenze; Lucilla în “La Scala di Seta” la Festivalul de Opera Rossini în Pesaro cu Damiano Michieletto; Cherubino în “Le Nozze di Figaro” la Fenice – Veneţia şi Ragonde în “La Donna del Lago” de Rossini, La Scala.

Recent, a cântat Dorabella în „Così fan tutte” a lui Mozart, inclusă într-un nou proiect al trilogiei lui Da Ponte cu Damiano Michieletto şi Antonello Manacorda care va concerta în aceeaşi formulă la Veneţia anul acesta.

În stagiunea 2012, a cântat Emilia în „Othello” de Rossini la La Monnaie în Bruxelles cu Evelino Pidò; Smeton în „Anna Bolena” a lui Donizetti cu Roberto Abbado şi Graham Vick la Firenze şi în primăvara lui 2012, a debutat cu Romeo în „Capuleti e Montecchi” a lui Bellini la Buenos Aires si Carmen (rol principal) la Opéra National de Lyon cu Stefano Montanari şi Olivier Py.

Printre spectacolele noi putem menţiona rolul principal Timante în „Demofoonte” a lui Jommelli rolul principal în „La Cenerentola” de Rossini Emilia în „Othello” de Rossini, Agnese în „Beatrice di Tenda” a lui Bellini, Dorabella în „Cosi fan tutte”, rolul principal din „Orfeo ed Euridice” de Gluck, Alessandro în „ La Salustia”, ”La Cenerentola”, „Cherubini’s Medea”, „La Gazza Ladra”, „Anna Bolena”.

Maria a cântat alături de diverse ansambluri concentrate în particular pe muzica sacră şi baroc: Giuditta în „Betulia Liberata” la Musikfest Bremen; „Tito Manlio” de Vivaldi în London Barbican Center cu Ottavio Dantone; „Arianna a Naxos” de Haydn alaturi de Societatea Bach din Olanda ; Nerone în „Agrippina” de Handel sub bagheta lui Fabio Biondi în Cracovia şi în cadrul festivalelor Santiago de Compostela . Din repertoriile lui Monteverdi, Josè Maria Lo Monaco a cântat Messaggiera şi Speranza în „Orfeo”de Monterverdi, alături de Andrea Marcon in cadrul festivalului Monteverdi din Cremona şi din nou alături de Jordi Savall într-un turneu european. Cu Claudio Cavina şi la Venexiana a înregistrat pentru Glossa trilogia cu Orfeu (Gramophone Award 2008), Ottone in „L’Incoronazione di Poppea” şi Penelope în „Il Ritorno d’Ulisse in Patria”.